Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο News247.gr, ο Γ. Κατρούγκαλος ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενιαιοποιηθεί προοπτικά ως κόμμα και τόνισε ότι είναι αναγκαίο το άνοιγμα που θα φτάσει μέχρι και τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης.

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει όχι μόνον την πληθυντική αριστερά αλλά το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένου του δημοκρατικού -σε διάκριση με το «ακραίο»- κέντρου, έως τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης. Τώρα, με ποια συγκεκριμένη οργανωτική μορφή θα εκφραστεί αυτή η ανάγκη, είναι θέμα ανοικτό για την δημοκρατική συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει».

Αναφερόμενος στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς, υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν δομικές αλλαγές, ώστε να σταματήσει να είναι σε επίπεδο οργάνωσης ένα κόμμα του 3%.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ανάδειξη του ως κόμματος εξουσίας, εξακολουθεί να υποεκπροσωπείται, ιδίως ως προς τις οργανωμένες του δυνάμεις, στα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς. Για το λόγο αυτό πρέπει να ανοίξει αποφασιστικά στην κοινωνία, να πάψει να είναι οργανωτικά κόμμα του 3%. Αλλά προσοχή! Δεν αρκεί γι’αυτό να αυξηθούν απλώς τα μέλη του. Πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της αριστεράς με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε αδρά ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: Να γίνει κόμμα μαζικό, νεανικό, πράσινο, εκφραστής της όλης προοδευτικής παράταξης».

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση για το νόμο του επιτελικού κράτους, επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σηματοδοτεί την απόπειρα για την ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς, καθώς προβλέπει μία υδροκέφαλη Προεδρία της Κυβέρνησης με πέντε γενικές και μία ειδική γραμματεία, επανδρωμένη με ένα στρατό 100 μετακλητών, υπάγοντας απευθείας στον Πρωθυπουργό όχι μόνον την ΕΥΠ αλλά και την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Νόμο για το κομματικό κράτος θα έπρεπε να το πούνε. Όπως σχολίασε ήδη ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, το πολυδιαφημισμένο αυτό νομοσχέδιο σηματοδοτεί την απόπειρα για την ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς. Εντελώς ενδεικτικά, γιατί αναλυτικά θα τα πούμε στη Βουλή, το νομοσχέδιο επαναφέρει το θεσμό των κομματικών γενικών γραμματέων, σταματώντας την διαδικασία επιλογής τεχνοκρατών που είναι ήδη σε εξέλιξη, και μάλιστα με κατατεμαχισμό της οργάνωσης και της διοίκησης των υπουργείων που θα πλήξει καίρια την αποτελεσματικότητα τους. Προβλέπει μία υδροκέφαλη Προεδρία της Κυβέρνησης με πέντε γενικές και μία ειδική γραμματεία, επανδρωμένη με ένα στρατό 100 μετακλητών, υπάγοντας απευθείας στον Πρωθυπουργό όχι μόνον την ΕΥΠ αλλά και την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Και αντίθετα με την προεκλογική δημαγωγία, αυξάνει και δεν μειώνει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων. Προβλέπονται 8 μετακλητοί και 10 συνεργάτες ανά Υπουργό και επιπλέον 1 για κάθε μία Γενική Γραμματεία που λειτουργεί στο Υπουργείο. Θυμίζω ότι επί δικής μας διακυβέρνησης (άρθρο 23 ν. 4320/2015) προβλέπονταν μόνον 4 μετακλητοί και 3 ειδικοί συνεργάτες για κάθε Υπουργό».