Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, o Σ. Κοντονής δήλωσε πως παραιτείται από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβληματικά σημεία, που σχετίζονται και με την δίκη της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι διαφωνεί με το ότι δεν επιβάλλεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων  στον αρχηγό της Χ.Α.

«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, διότι ο νέος Ποινικός Κώδικας που κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Υπήρχαν όμως διατάξεις για τις οποίες είχα εκφράσει την έντονη διαφωνία μου και είχα πει ότι αν δεν αλλάξουν ορισμένα σημεία, δεν θα το εισάγω στη Βουλή για συζήτηση

Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, και νομίζω δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές, έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή και με τις παρεπόμενες ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλλει, το ότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα.

Πρώτον, η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι η ίδια με του μέλους και αυτό εγώ θεωρούσα πως είναι προβληματικό. Το δεύτερο όμως, που θεωρώ πολύ πιο σοβαρό, και το θεωρούσα και τότε και το είχα θέσει, είναι ότι με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει στέρηση πλέον των πολιτικών δικαιωμάτων . Είχα στο μυαλό μου τότε την περίπτωση της Χρυσής Αυγής».