Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο Τζ. Κόρμπιν παρουσίασε 451  σελίδες, στις οποίες ισχυρίζεται πως αποδεικνύεται «ότι οι ΗΠΑ απαιτούν να μπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας για την οποία έχουν ήδη συζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κόρμπιν τόνισε πως σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στα χέρια του «είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπόρις Τζόνσον διαψεύδεται» σχετικά με τις δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν, προσθέτοντας πως τα όσα αναφέρονται στα έγγραφα είναι «στοιχεία από συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2017 και διήρκεσαν μέχρι και πριν λίγους μήνες. Πρόκειται για μυστικές συζητήσεις για συμφωνία με τον Τραμπ μετά το Brexit».

Θέλοντας να δώσει παράδειγμα, ο Κόρμπιν αναφέρθηκε στις τιμές των φαρμάκων, επισημαίνοντας πως οι τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ είναι κατά μέσο όρο 250% ακριβότερες από αυτές τις Βρετανίας και οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αρκεστούν σε οτιδήποτε λιγότερο αν κλείσει η συμφωνία που θα περιλαμβάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι να γίνουν τα φάρμακα πιο ακριβά και ως αποτέλεσμα αυτού θα τεθούν σε κίνδυνο ζωές. Ένας από τους λόγους που τα φάρμακα στις ΗΠΑ είναι κατά μέσο όρο 250% ακριβότερα είναι οι πατέντες ευρεσιτεχνίας που επιβάλουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες. Ας είμαστε ειλικρινείς, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μπουν σε διαπραγματεύσεις για να χαμηλώσουν τις τιμές των φαρμάκων τους. Είναι εμφανές πως δεν πρόκειται μόνο για ένα ζήτημα  που θα επηρεάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας. Πρόκειται για σχέδιο εναντίον  ολόκληρης της χώρας».

Ο Κόρμπιν ισχυρίστηκε πως είναι ξεκάθαρη η απόφαση του Τζόνσον να ξεπουλήσει το Σύστημα Υγείας, καθώς πρόκειται για μέρος της κρυφής προεκλογικής του ατζέντας. Κάλεσε τους πολίτες της Βρετανίας να δώσουν μάχη ώστε να επιβιώσει το NHS ως δημόσια υπηρεσία για όλους.

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να ρωτήσουν τους εαυτούς τους μερικές σημαντικές ερωτήσεις. Είναι το NHS ασφαλές στα χέρια του Μπόρις Τζόνσον; Έχουμε τώρα αποδείξεις ότι είναι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσπαθεί να το πουλήσει στις ΗΠΑ. Προσπάθησε να το καλύψει σε μια κρυφή ατζέντα, αλλά σήμερα αποκαλύπτεται. Τώρα ξέρουμε την αλήθεια, όταν ο Μπόρις Τζόνσον λέει “να τελειώνουμε με το Brexit” είναι μια απάτη κατά του βρετανικού λαού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτές οι εκλογές είναι πλέον μια μάχη για την επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σαν δημόσια υπηρεσία για όλους».

«Απελπισμένο» τον χαρακτηρίζουν οι Συντηρητικοί

Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λιζ Τρους, ισχυρίστηκε ότι τα όσα ισχυρίζεται ο Κόρμπιν κατά των Συντηρητικών είναι ψέματα, προκειμένου οι Εργατικοί να αποκρύψουν ότι είναι απελπισμένοι και δεν έχουν κανένα σχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι απελπισμένος και βγαίνει και ψεύδεται δημοσίως σχετικά με το τι περιέχουν αυτά τα έγγραφα. Είναι θεωρίες συνωμοσίας. Οι πολίτες δεν πρέπει να πιστέψουν ούτε μια κουβέντα από αυτά που λέει , καθώς όλα αυτά αποτελούν μια προσπάθεια για να αποκρύψει πως δεν έχει κανένα πλάνο για το Brexit και έχει αναγκαστεί να δηλώσει πως θέλει να αυξήσει τους φόρους για εκατομμύρια οικογένειες.

Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πρόκειται να αποτελέσει ποτέ μέλος οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας, όπως φυσικά αυτό αποκλείεται και για τις τιμές των φαρμάκων. Αυτού του είδους οι ανόητες θεωρίες συνωμοσίας δεν αποτελούν τιμή για τον ηγέτη ενός μεγάλου κόμματος».

Ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε στους ισχυρισμούς του Κόρμπιν με ανάρτηση του στο twitter, όπου αναφέρει με τη σειρά του πως δεν πρόκειται οι Συντηρητικοί να μπουν σε  διαδικασία εμπορικής διαπραγμάτευσης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόσθεσε ότι «προστατεύουμε και ενισχύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με περισσότερες επενδύσεις και ένα αυστραλιανό μοντέλο για τη μετανάστευση».