Κατά τη διάρκεια της τριμερούς υπουργικής συνάντησης Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας, στο Βουκουρέστι, ο Ν. Κοτζιάς κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να χρησιμοποιεί επιθετική εξωτερική πολιτική. «Υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτος που θέλει να έχει Τελωνειακή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει: Πρώτον, να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική πολιτική -και δη εξωτερική πολιτική. Δεύτερον, να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και να το δέχεται δημιουργικά. Τρίτον, να εφαρμόζει και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης. Είναι ζήτημα της ίδιας της Τουρκίας αν θα σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και τους κανόνες της φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Ζώνη του Σένγκεν, υποστήριξε πως θα  πρέπει η ΕΕ να αναζητά τον τρόπο εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ στάθηκε στο ότι η Ένωση θα πρέπει να εντάξει εντός της και τα κράτη των Βαλκανίων.

«Θα νιώθουμε στην Ευρώπη πολύ καλύτερα μαζί τους και στη Ζώνη του Σένγκεν. Να ευχαριστήσω τη βουλγαρική Προεδρία και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη ρουμάνικη», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός. Εγώ καταλαβαίνω σήμερα, όταν συζητάμε για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε και τον τρόπο που θα εμβαθύνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και εγώ την καταλαβαίνω τη σύγχρονη ιστορία των κρατών μας στην περιοχή σε τρεις περιόδους. Την πρώτη περίοδο με την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, κοιτάξαμε να φτιάξουμε τις σχέσεις μας πάλι εδώ στα Βαλκάνια, τα δίκτυά μας τα επενδυτικά, τα τραπεζικά, τα ανθρώπινα, τα οικογενειακά. Τα 15 πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα όλοι κοίταξαν πώς να ετοιμαστούν και να γίνουν κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντησή μας σήμερα και η δουλειά που γίνεται, επιδιώκει να συνδυάσει αυτές τις δύο περιόδους. Να γίνει όλη η περιοχή κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να αναπτύξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις με τρόπο που να είναι ωφέλιμος και στην παρουσία όλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και γι’ αυτό υπογραμμίζουμε, με τον τόπο μας ο καθένας, ότι η διεύρυνση και η Ανατολική Γειτονία είναι και μια υπόθεση δική μας. Γι’ αυτό, εμείς κάνουμε στις 11-12 Μαΐου μια διεθνή διάσκεψή -η δεύτερη που κάνουμε- μαζί με τα  υποψήφια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί θέλουμε το μέλλον να το φτιάξουμε μαζί. Εμείς που είμαστε κράτη-μέλη και αυτοί που έρχονται».