Ο Κύρτσος «δεν χαρίζει» τον Ορμπάν στην ακροδεξιά

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ακροδεξιό τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εφαρμόζει απάνθρωπες τακτικές κατά ανθρώπων που αιτούνται άσυλο στη χώρα του και εφαρμόζει σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική. «Έχει κάποιες ακραίες απόψεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά δεν είναι όλες οι πολιτικές του ακραίες», ανέφερε ο Γ. Κύρτσος και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να τον χαρίσουμε στην ακροδεξιά».
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Γ. Κύρτσος ανέφερε ότι ο Ορμπάν, που συνυπάρχει με τη ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν είναι ακροδεξιός. Υποστήριξε πως εξελέγη ως φιλελεύθερος και πλέον στην Τρίτη του θητεία κυβερνά ως σκληρός δεξιός, αλλά δεν θα πρέπει να τον χαρίσουν στην άκρα δεξιά. «Δεν θεωρώ τον Ορμπάν ακροδεξιό. Εξελέγη ως φιλελεύθερος και στην τρίτη του θητεία κυβερνά ως σκληρός δεξιός. Έχει κάποιες ακραίες απόψεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά δεν είναι όλες οι πολιτικές του ακραίες. Δεν πρέπει να τον χαρίσουμε στην άκρα δεξιά».

Οι δράσεις του «μη ακροδεξιού» Ορμπάν

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει μια σειρά αντιμεταναστευτικών δράσεων. Υπέρμαχος του κλεισίματος των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών  για τους μετανάστες, ο Ορμπάν έχει χαρακτηρίσει «μετρημένες» τις μέρες της Κομισιόν εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019, ζητώντας μια νέα επιτροπή, που να μην «τιμωρεί τις χώρες που προστατεύουν τα σύνορά τους από τους μετανάστες».

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση του ακροδεξιού Ορμπάν πέρασε νόμο που ποινικοποιεί τους πολίτες και τις ΜΚΟ που προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να εισέλθουν στη χώρα. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων σε πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε  μετανάστες που δεν έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους έκαναν δεκτούς από την ουγγρική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους βοηθήσουν μετανάστες να εισέλθουν στην Ουγγαρία.

Τον Ιούλιο ο Ορμπάν μηχανεύτηκε νέο αντιμεταναστευτικό αφήγημα, υποστηρίζοντας πως η «χριστιανική δημοκρατία», την οποία αντιπροσωπεύει ο ίδιος, τάσσεται υπέρ της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που αγνίζεται  για την «χριστιανική οικογένεια» και είναι σε θέση να τελειώσει την πολυπολιτισμικότητα. Είχε χαρακτηρίσει «σύμβολο αποτυχίας» την ΕΕ.

Η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, Λιντία Γκαλ, έχει καταγγείλει ότι από τις αρχές Αυγούστου η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας καταφεύγει σε απάνθρωπες τακτικές, αρνούμενη να προσφέρει φαγητό σε ανθρώπους των οποίων το αίτημα για άσυλο έχει απορριφθεί, προσπαθώντας να τους κάνει να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για άσκηση έφεσης.

Το Παρατηρητήριο τόνισε πως οι ουγγρικές Αρχές έχουν δεσμευτική υποχρέωση από πολλές συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση όσων βρίσκονται υπό κράτηση και, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται «η υποχρέωσή τους να τους παρέχουν τροφή, νερό, συνθήκες υγιεινής και ιατρική φροντίδα».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις