Ο Ρώσος έδωσε ειδικό βάρος στην υλοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς, όπως ανέφερε, είναι το μόνο πλαίσιο διευθέτησης για μια σταθερή και αποδεκτή λύση για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. 
 
«Επισημάναμε ότι αναπτύσσεται ενεργά ο πολιτικός διάλογος, οι επαφές των υπουργείων στον τομέα ενέργειας, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη του Ρώσουπροέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η υπογραφή της συμφωνίας σήμερα δείχνει ότι καλύπτουμε με τον σχεδιασμό μας μία μακροπρόθεσμη περίοδο και δεν περιοριζόμαστε σε ζητήματα επικαιρότητας» τόνισε ο κ. Λαβρόφ. 
 
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, που είναι γνωστό πως ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ρωσία.
 
«Συμφωνούμε ότι υπάρχει δυναμική ως προς τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην αυριανή σύνοδο της διυπουργικής επιτροπής Ρωσίας – Ελλάδας για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, όπου, όπως είπε, «θα συζητηθούν οι δυνατότητες να ξεπεραστούν οι αρνητικές τάσεις στις οικονομικές σχέσεις».
 
Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το μακρινό 1789 και τη Διακήρυξη της Αικατερίνης Β' προς τις διακεκριμένες κοσμικές και θρησκευτικές προσωπικότητες της Ελλάδας. «Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι πολύ γερές» επισήμανε ο κ. Λαβρόφ
 
Αναφερόμενοι στις βαθιές ρίζες που συνδέουν τους δύο λαούς, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά θέματα και συμφώνησαν στη ανάγκη άμεσης εξομάλυνσης της κατάστασης στη Συρία με τερματισμό των βιαιοτήτων, καθώς και την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. 
 
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, προάγει την σταθερότητα στην περιοχή με πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια.
 
Αναλυτικότερα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τα θέματα της ελληνικής και ρωσικής εξωτερικής πολιτικής για τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, αλλά και τη Λιβύη, όπου υποστηρίχθηκε η ανάγκη να λειτουργήσει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επιτυχία, ενώ εκφράστηκε ταύτιση απόψεων ως προς «την ανάγκη να ακολουθείται πολιτική σταθερότητας για την Αίγυπτο». «Μια πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται ότι μία τυφλή αποσταθεροποίηση κρατών όπως της Αιγύπτου θα διαμορφώνει μεγάλα ρεύματα προσφυγικά και μετανάστευσης, που θα είναι πέρα από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.
 
«Σε μία εποχή αστάθειας στην περιοχή μας, η Ελλάδα είναι η χώρα της σταθερότητας, που έχει πάρει πρωτοβουλίες για ειρήνη, συνεννόηση και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι σε ένα περιβάλλον όπως η περιοχή μας, όπου «υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που σκέφτονται με παλιούς τρόπους, όπως και παλιοί εθνικισμοί που εκδηλώνονται με νέο τρόπο», «η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή, παρά την κρίση και έχει ειδική ευθύνη να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».
 
Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η χώρα μας «πληρώνει τις συνέπειες των πολέμων», σημειώνοντας ότι περισσότερο πληρώνουν οι πολίτες της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, με τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με την απώλεια των τόπων διαβίωσής τους. «Η πιο βαθιά ρίζα του προσφυγικού είναι σε αυτούς τους πολέμους, γι' αυτό και έχω πει ότι χρειαζόμαστε στη Δυτική Ευρώπη ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα», συμπλήρωσε.
 

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν μας δίνει πολλές ελπίδες

 
Ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη και Ιράκ, είπε πως «η κατάσταση δεν μας δίνει πολλές ελπίδες» και ότι υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών «ενιαία γραμμή να υλοποιηθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως προς τη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη, ενώ ως προς το Ιράκ, ας μιλήσει ο Οργανισμός».
 
Για τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη μίας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία», υπενθυμίζοντας ότι «ακόμη και σε περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, που ήταν οξυμένες οι σχέσεις της τότε ΕΣΣΔ με τη Δύση, καταφέραμε να διαμορφώσουμε τη συμφωνία του Ελσίνκι, ένα πλαίσιο που διασφαλίζονταν τα δικαιώματα των πολιτών, αναγνωρίζονταν τα σύνορα όπως είχαν καθοριστεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σταθεροποιούνταν οι σχέσεις Δύσης και Ανατολής».
 
«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που από θέση αρχών δεν τάσσεται υπέρ της σύγκρουσης, αλλά υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων», τόνισε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία διαπιστώθηκε «ενιαία στάση ως προς την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ. Η πρόσφατη συνάντηση των ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας στο Βερολίνο μας δίνει την ελπίδα ότι η πλήρης υλοποίηση των συμφωνηθέντων του Μινσκ με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει, θα εντατικοποιηθεί ως προς την υλοποίησή της».
 
Επίσης, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, «με 170 εκδηλώσεις στους τομείς παιδείας, επιστήμης, πολιτισμού, που απεικονίζουν το αμοιβαίο ενδιαφέρον των πολιτών μας και τη διάθεσή τους για συνεργασία», όπως είπε ο κ. Λαβρόφ. Ειδική μνεία έγινε και στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα, που, όπως σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αυξήθηκαν φέτος κατά 20%, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν περισσότερο, γεγονός για το οποίο ο κ. Κοτζιάς θέλησε να ευχαριστήσει τον ρωσικό λαό, που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχε και τα ζητήματα στις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, ενίσχυσε το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, όπως και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.