Μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, ο Β. Λεβέντης δήλωσε πως οι άνθρωποι που αλλάζουν το φύλο τους δεν μπορούν να έχουν ομαλές σχέσεις. «Εσείς αν ζείτε σε μια γειτονιά, πόσο εύκολα θα αποκαλέσετε έναν 15χρονο από Χρήστο, Χριστίνα; Αυτή η Χριστίνα θα μπορεί να κάνει ομαλές σχέσεις;».

Αναφερόμενος στην εκκλησία και τις προκλητικές της τοποθετήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο, ζήτησε να υπάρχει σεβασμός στις αρχές της. «Μιλάτε με απαξιωτικό ρόλο για την Εκκλησία. Λάθος, η Εκκλησία θέλει μόνο να σέβεστε τις αρχές της, υπάρχουν αξίες, υπάρχουν αρχές».

«Ψυχασθενείς» και «Κτήνη»

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, υποστήριξε πως η απόφαση αλλαγής φύλου είναι ψυχασθένεια. «Είναι παράνοια, είναι ψυχασθένεια. Τους δίνετε κάτι που πάει κόντρα στη φύση. Ο Θεός καθόρισε τα φύλα σε άρρεν ή θήλυ. Είναι ανώμαλα πράγματα αυτά, να αλλάζει ο άνθρωπος μόνος του τα φύλα. Είναι ωραία πράγματα αυτά κ. Βούτση;». Όταν έλαβε την απάντηση «ναι, είναι ωραία», εξοργίστηκε και απάντησε: «Ντροπή σας. Αυτά να τα κάνετε και να τα λέτε στον περίγυρό σας».

Υπεραμύνθηκε της εκκλησίας και υποστήριξε πως δεν θα έπρεπε να αγνοηθούν οι απόψεις της. «Τι είστε δικτάτορες; Αγνοείτε την Εκκλησία. Πολέμησε οι Παπαφλέσσας για να είστε εδώ και να παίρνετε τους μισθούς σας, όχι ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης. Η Εκκλησία θέλει μόνο σεβασμό, όχι να νομοθετεί. Ερωτήσατε την Εκκλησία πριν καταθέσετε το νομοσχέδιο; Αγνοήσατε τις απόψεις της».

Τέλος, έκανε λόγο για κτήνη. «Η εκκλησία τους δέχεται όλους αλλά μετανοούντες και όχι παραμένοντας κτήνη. Ως κτήνος δεν μπορεί να σε δεχθεί η εκκλησία».

Η υπογραφή του 2015

Όπως όμως έχει σημειώσει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, στο παρελθόν ο Βασίλης Λεβέντης και άλλα στελέχη της Ένωσης Κεντρώων δήλωναν την αμέριστη υποστήριξη τους στα αιτήματα των διεμφυλικών και υπόσχονταν ότι θα ψηφίσουν σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

«Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, και τούτο μπορεί να επιβεβαιωθεί από δημοσιεύματα της εποχής, ότι ο κύριος Βασίλης Λεβέντης, συμμετείχε στο Συνέδριο της ILGA-Europe το 2015 στην Αθήνα, όπου δήλωσε την αποδοχή και ενεργή στήριξη του ιδίου και του κόμματός του, σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, ανάμεσα σ’ αυτές και στη νομοθεσία για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Μάλιστα, όπως και άλλοι πολιτικοί που συμμετείχαν, είχε υπογράψει και σχετικό πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αυτού» τονίζει η δελτίο.

Το ΣΥΔ κοινοποίησε μάλιστα φωτογραφία με το  πρωτόκολλο που είχε υπογράψει ο Βασίλης Λεβέντης, με εμφανή την υπογραφή του το 2015, όπου αναφέρει ότι ο ίδιος και το κόμμα του, δεσμεύονται, στο σημείο 4 να υπερψηφίσουν όταν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις ή διαγνώσεις, δίχως προαπαιτήσει ψυχιατρικών διαγνώσεων, με βάση τον αυτοπροσδιορισμό, και δίχως περιορισμούς στην ηλικία και στα έγγαμα πρόσωπα.