«Oλοι οι πρόεδροι της Γαλλίας, του Μακρόν συμπεριλαμβανομένου, όχι μόνον βοήθησαν να εγκαθιδρυθεί το αποτυχημένο πολιτικό καθεστώς του Λιβάνου, αλλά μονίμως διέσωζαν την διεφθαρμένη πολιτική ελίτ, όταν αυτή απειλούνταν. Είναι, λοιπόν, συνυπεύθυνοι για την παρούσα κρίση». Αλαίν Γκαμπόν, καθηγητής Γαλλικών Σπουδών

Ο ίδιος άνθρωπος που εμφανίζεται ως εγγυητής της διεθνούς βοήθειας υπό όρους, που δέχθηκε την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου στην πρεσβεία της Γαλλίας, δείχνοντας ποιός είναι το αφεντικό, που μετέφερε, όπως όλα δείχνουν, μυστικό μήνυμα Τραμπ προς τη Χεσμπολλάχ, επιστρέφει την 1η Σεπτεμβρίου στη Βηρυτό για να ..διώξει την πολιτική ελίτ που εξέθρεψε. Αυτό είναι το νέο παραμύθι του Μακρόν, της Γαλλίας, της παλιάς αποικιοκρατικής δύναμης στην περιοχή, που σήμερα φροντίζει να ξαναπατήσει εκεί γερά και με τα δύο πόδια.

Δεν είναι μυστικό: ο Λίβανος είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση. Οι τράπεζες και η «πυραμίδα» που έστησε με τα λεφτά του κόσμου η κεντρική τράπεζα της χώρας, η αρπακτική και διεφθαρμένη ελίτ, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ένα σεχταριστικό πολιτικό σύστημα που εκτρέφει όλο το κοπάδι των λύκων που λυμαίνεται το Λίβανο, απλώς ξαναήρθαν στο διεθνές προσκήνιο, μετά την τραγωδία της 4ης Αυγούστου. Όμως οι ρίζες του κακού, και εδώ, βρίσκονται στην αποικιοκρατική και μεταποικιοκρατική πολιτική των «Μεγάλων Εθνών» της Ευρώπης, με πρώτη τη Γαλλία, για το Λίβανο. Στον παλιό, καλό Ιμπεριαλισμό, των παλιών, γνωστών πρωταγωνιστών.

Κι αυτό ακριβώς θέλει να διαιωνίσει ο Μακρόν και οι συν αυτώ: όσοι υπόσχονται ψίχουλα βοηθείας στην κατεστραμμένη χώρα, με αντάλλαγμα να υποκαταστήσουν τις κυβερνήσεις που οι ίδιοι εξέθρεψαν, βοήθησαν και τώρα απορρίπτουν.  Γιατί το μήνυμα ήταν σαφές και κυνικά διατυπωμένο και από τον Μακρόν και από τον Μάας, που ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα: η βοήθεια στο Λίβανο δε θα διατεθεί στο κράτος, αλλά θα δοθεί μέσω οργανώσεων και οργανισμών που «εμπιστεύονται» οι Δυτικοί «σωτήρες».

Οι δηλώσεις μιλούν από μόνες τους – και η ημερομηνία επίσης. «Έχω ευθύνη απέναντί σας και θα την αναλάβω» είπε ο νεοαποικιοκράτης Γάλλος πατέρας, στον (ανώριμο;) Λιβανέζικο λαό κατά την πρώτη επίσκεψή του, την 6η Αυγούστου. Θα δράσει προς βοήθεια είπε «Γιατί είναι ο Λίβανος, γιατί είναι η Γαλλία». Και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή του την 1η Σεπτέμβρη, 100η επέτειο της ανακήρυξης, από τον στρατηγό Γκουρώ, της δημιουργίας του Λιβάνου (État du Grand Liban), ως τόπου προστασίας των μαρωνιτών, του «χριστιανικού πληθυσμού μες στο μουσουλμανικό κυρίαρχο στοιχείο της Μέσης Ανατολής» – διαίρει και βασίλευε, τότε με την άδεια της Κοινωνίας των Εθνών, σήμερα με τη διαφθορά και το σεχταρισμό, που οι ρίζες του βρίσκονται ακριβώς σε αυτή τη γαλλική απόφαση του 1920 (Λεπτομέρεια: η σημαία που έφτιαξαν οι «απελευθερωτές» για τη νέα χώρα ήταν η σημαία της Γαλλίας με έναν κέδρο στη μέση).

Ο ρόλος και η θέση των ισχυρών της ΕΕ στο Λίβανο, ζέχνει αποικιοκρατία. Μπορεί να μιλάμε και να συμφωνούμε ή διαφωνούμε για το ποιός επηρεάζει ποιόν και ποιός έχει λόγο που στο Λίβανο, μπορεί να καταγράφεται η αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στο σουνίτικο στοιχείο, η συνεχιζόμενη συμμαχία της Χεσμπολλάχ με το Ιράν, η ισχυρή παρουσία, μέσω των Χαρίρι, της Σαουδικής Αραβίας, αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στο ρόλο και τον οικονομικό έλεγχο που έχουν φυλάξει οι παλιοί, καλοί αποικιοκράτες για τον εαυτό τους. «Το μέλλον του Λιβάνου αποφασίστηκε», ήταν το τουίτ του Μακρον μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών του κόσμου για τη βοήθεια προς την κατεστραμμένη χώρα. Στην τηλεδιάσκεψη που δε μετείχε κανείς Λιβανέζος και που αποφασίστηκε πόσα χρήματα θα δοθούν σε όποιον γουστάρει η Δύση, με εμπλοκή του ΔΝΤ και την επιτροπεία της ΕΕ, και πάντως όχι στις αρχές του Λιβάνου. Το γεγονός ότι ένα μέρος του πληθυσμού της χώρας θέλει (και μαζεύει υπογραφές!) να επιστρέψει υπό Γαλλική επιτροπεία, δείχνει πόσο βαθιές και γερές είναι οι ρίζες των στηριζόμενων στις αποικιοκρατικές δυνάμεις ελίτ. Και πόσο δύσκολη είναι η περίοδος που ανοίγεται για την πολύπαθη χώρα, και το λαό που πριν λίγους μήνες ζητούσε Δημοκρατία και διαφάνεια, για να εισπράξει σήμερα αποικιοκρατία και πατερναλισμό.

Η Επίσκεψη Μακρόν, προγραμματισμένη για την 1η Σεπτέμβρη, ανακοινώθηκε επίσημα, σήμερα Τετάρτη, από το γραφείο του Προέδρου της Γαλλίας,.