Ο Σ. Μαλέλης αποχώρησε την Τετάρτη από το ΚΙΝΑΛ αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την επιλογή της Φώφης Γεννηματά να στηρίξει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι τους τελευταίους δύο μήνες είναι αποκομμένος από την επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος.

Το πρωί της Πέμπτης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της δεξιάς και να της δώσει ψήφο ανοχής. «Είπα εδώ και δύο μήνες στη Φώφη Γεννηματά ότι δε συμφωνώ με τη γραμμή. Εδώ και δύο μήνες δε λάμβανα μέρος στην επικοινωνιακή ομάδα. Εγώ δεξιά δε θα ψηφίσω. Ήμουν αντίθετος με την ψήφο ανοχής».

Εκτίμησε ότι με την ανοχή στη ΝΔ δεν θα επέστρεφε ούτε μία ψήφος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για ηγεμονία της Κουμουνδούρου στην προοδευτική παράταξη, ζήτησε από τη Χαριλάου Τρικούπη να γίνει πιο αριστερό κόμμα και τόνισε την ανάγκη μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με άξονα το Κίνημα Αλλαγής.

Σημειώνεται ότι μετά την γνωστοποίηση της αποχώρησης του την Τετάρτη, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων και προσεγγίσεων ανάμεσα στον ίδιο και τη Φ. Γεννηματά  για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβει η Δημοκρατική Παράταξη, επισημαίνοντας ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.

«Σήμερα συναντήθηκα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά . Στη μεταξύ μας συνάντηση επικυρώθηκε αυτό που συμβαίνει εδώ και δυο μήνες . Η διάσταση απόψεων και προσεγγίσεων για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβει η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Η κ Γεννηματά όπως έχει κάθε δικαίωμα σκοπεύει να δρομολογήσει αλλαγές στην κομματική διάρθρωση, με τις οποίες εγώ δεν συμφωνώ .

Την ευχαρίστησα για τη συνεργασία. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι θα συνεχίσω να παλεύω για ένα προοδευτικό και ριζοσπαστικό Κίνημα και για μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι σε ετοιμότητα να προστατεύσει την κοινωνία ,τις κατακτήσεις της και κυρίως το κοινωνικό κράτος.

Πιστεύω ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, και το Κίνημα πρέπει να είναι  μπροστά με καθαρές και όχι αμφίσημες απόψεις. Την κριτική μου σε πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν το ΚΙΝΑΛ να χάσει την ηγεμονία του προοδευτικού χώρου θα την ασκήσω στα όργανα του Κόμματος. Εκπτώσεις στις αρχές μου και στις ιδέες μου δεν κάνω. Θέσεις τις οποίες δεν πιστεύω δεν μπορώ να υπηρετήσω».