Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», ο Ν. Μανιαδάκης ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης του με υπαλλήλους του FBI, ώστε να αξιολογήσουν οι αμερικανικές αρχές αν θα τον εντάξουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis, δέχθηκε έντονες πιέσεις και εκβιασμό ώστε να τους δώσει στοιχεία σε βάρος του Α. Λοβέρδου.

«Έχω συναντηθεί με τις Αμερικανικές Αρχές σε δύο περιπτώσεις, κατόπιν προτροπής των Εισαγγελέων Διαφθοράς. Η κυρία Τουλουπάκη με προέτρεψε να ενταχθώ στο πρόγραμμα καθώς υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Ντζούρας (σ.σ. επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς) μου οργάνωσε συνέντευξη με υπάλληλο του FBI κατά την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου οι αμερικανικές Αρχές να αξιολογήσουν αν θα ήθελαν να με εντάξουν στο δικό τους πρόγραμμα προστασίας. Μετά τη συνέντευξη επικοινώνησαν μαζί μου οι Αμερικανοί απευθείας και συγκεκριμένα η δικηγόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που συντόνιζε το αμερικανικό κλιμάκιο.

Στις 29 Αυγούστου του 2018 συναντήθηκα με τους Αμερικανούς στο Νιου Τζέρσεϊ, με πρωτοβουλία δική τους, στο ομοσπονδιακό κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την ίδια ομάδα ατόμων. Πριν από τη συνάντηση αυτή, στις 14 Αυγούστου 2018, με παρότρυναν οι Αμερικανοί να υποβάλω ηλεκτρονικά αίτηση περί προστασίας, ανωνυμίας και μεταγενέστερα υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας, εφόσον το επιθυμούσα… Στη συνάντηση με τους Αμερικανούς, που κράτησε 8 ώρες, μου ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και εκβιαστικά προκειμένου να δώσω στοιχεία για πολιτικούς και συγκεκριμένα για τον κ. Λοβέρδο. Επαναλάμβαναν τα ίδια ακριβώς λόγια με τους εισαγγελείς Διαφθοράς, λέγοντάς μου ότι έχουν στοιχεία για έναν πολιτικό, καθώς και δική μου εμπλοκή σε δωροδοκία του, χωρίς σαν μου αποκαλύπτουν το όνομα αυτού, και ότι, αν δεν ομολογήσω θα στραφούν και αυτοί εναντίον μου και θα μου ασκήσουν δίωξη.

Παρά την κατατρομοκράτησή μου τους δήλωσα ότι δεν έχω τέτοια στοιχεία και ότι δεν πρόκειται να καταθέσω τίποτα για κανέναν, οτιδήποτε κι αν μου συμβεί. Μετά από πολύωρες πιέσεις, μου είπαν ότι το πολιτικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονταν ήταν ο κύριος Λοβέρδος. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα μια ανακούφιση διότι κατάλαβα ότι όλα αυτά ήταν ψέματα, δεδομένου ότι με τον κύριο Λοβέρδο ουδεμία σχέση είχα ποτέ».

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Μανιαδάκης ανέφερε πως ο Στουρνάρας τον εκβίασε για το σκάνδαλο Novastis

«Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», ο Α. Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι είναι συγκλονισμένος με τις «ανατριχιαστικές λεπτομέρειες» που παρουσίασε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, ενώ τόνισε πως δεν είχε συναντηθεί ποτέ μαζί του.

«Ούτε σε διάδρομο τον συνάντησα. Ήταν μέλος της επιτροπής Μόσιαλου, μιας επιτροπής που ιδρύθηκε με μνημονιακή υποχρέωση. Προσπάθησαν να μου τον καταγράψουν ως σύμβουλο οι ελληνικές αρχές. Γιατί όλα αυτά; Γιατί όπως λέω χαρακτηριστικά η σκευωρία Novartis πολιτική – οικονομική. Υπάρχει οικονομικό αντικείμενο, το οποίο κυνηγούν κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ. Στο βαθμό λοιπόν που αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο και τιμωρείται η Novartis, οι άνθρωποι αυτοί που συνέβαλαν στην τιμωρία έχουν ένα τεράστιο οικονομικό όφελος, νομίζω 10% έως 30% από το πρόστιμο που επιβάλλεται στην εταιρεία, το οποίο είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ” πρόσθεσε.

Εγώ από τον τίτλο δεν το κατάλαβα αλλά μέσα σε αυτά που γράφει η εφημερίδα σας είναι νομίζω ανάγλυφο το τι έχει συμβεί. Ο κ. Μανιαδάκης εξετάζεται στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2018, δηλαδή αφού έχει σταλεί στη Βουλή ο φάκελος, εστάλη νομίζω στις 5 Φεβρουαρίου του 2018. Εκεί δεν ερωτάται από τους Αμερικανούς για πολιτικούς αλλά για όσα ξέρει για τις αυξημένες συνταγογραφήσεις, αν κατάλαβα καλά, ερωτάται τεχνικά θέματα ως ειδήμων και το σκάνδαλο έχει την όψη για τους Αμερικανούς εκείνη τη στιγμή αθέμιτες συνταγογραφήσεις, αθέμιτες πρακτικές, αύξηση κερδών. Μάλιστα. Στη συνέχεια τον Αύγουστο του 2018, αφού στη Βουλή έχει γίνει χαμός, εξετάζεται στη Βιέννη από τους Αμερικανούς και πάλι, αφού έχει προηγηθεί ο συνδυασμός των εισαγγελέων διαφθοράς με τις αμερικανικές αρχές και αφού Έλληνες παράγοντες που προσπαθούν να αποκαλύψουν το σκάνδαλο, ιδιώτες έχουν πάει στις ΗΠΑ με άλλους προστατευόμενους μάρτυρες που είναι ο ένας τουλάχιστον, απολύτως βέβαιο από όσα είπε η κ. Τουλουπάκη στην επιστολή της.

Όλα αυτά θα ειπωθούν με λεπτομέρειες στη Βουλή και θα αποκαλυφθεί ότι η σκευωρία είναι πολιτική και οικονομική. Ωστόσο αιφνιδίασε το πρωτοσέλιδό σας χθες. Όσο κι αν ξέρεις, δεν το πιστεύεις όταν το βλέπεις γραμμένο. Και η ανάλυση που έχει μέσα η συνέντευξη, οι λεπτομέρειες που δίνει ο Μανιαδάκης με τις ερωτήσεις των συνεργατών σας είναι νομίζω ανατριχιαστικές. Όσο κι αν ξέρω το θέμα, όσο κι αν το έχω παρακολουθήσει, όσο κι αν στην οργή και στη δύναμή μου το γεγονός ότι πάνε να με συνδέσουν με δύο άγνωστά μου πρόσωπα, τον Φρουζή και τον Μανιαδάκη, όσο κι αν αυτό μου δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι θα τους καθίσω στο σκαμνί. Εν πάση περίπτωση όταν διαβάζεις και τόσο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σηκώνεις τα χέρια. Λες τι είναι αυτό που τους καθοδηγούσε για να λειτουργήσουν έτσι».