X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο «Μεγάλος Αδερφός» μπαίνει στις σχολικές αίθουσες με τη συναίνεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για «ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων» για τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από τη φυσική τάξη, έχοντας πάρει το «πράσινο φως» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) είχε τονίσει ότι προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά αυτής της πράξης, με την υπουργό Παιδείας να υποστηρίζει πως το μάθημα δεν θα βιντεοσκοπείται, ούτε θα αποθηκεύεται και γίνεται για τα παιδιά που αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω ιατρικών λόγων. Δείτε αναλυτικά τα όσα προβλέπονται στην τροπολογία που ψηφίζεται το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή.
George Vitsaras / SOOC
|

Κατατέθηκε και ψηφίζεται το απόγευμα της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο του «Μεγάλου Αδερφού» σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς προβλέπεται αναμετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο.

Η τροπολογία αυτή έρχεται μετά από συνεννόηση του υπουργείου Παιδείας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, ενώ η υπουργός έχει υποστηρίξει πως αυτό γίνεται για να διευκολυνθούν τα παιδιά που δεν μπορούν να βρεθούν στην τάξη λόγω ιατρικών λόγων. Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων η Ν. Κεραμέως είχε χαρακτηρίσει «σημαντικό κεκτημένο» την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Σημαντικό κεκτημένο και πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον» χαρακτηρίζει η Κεραμέως την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είχε δηλώσει προ ημερών ότι «το μάθημα με ανοιχτές κάμερες, δηλ. μάθημα που “σπάει” το δεσμό εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον ανήλικο μαθητή, δεν έχει διανοηθεί να κάνει κανένας υπουργός Παιδείας, σε καμία ελληνική κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Η ΟΛΜΕ είχε τονίσει, πριν τη συναίνεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων  πως  η απόφαση αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους και αντιβαίνει την κείμενη νομοθεσία, επισημαίνοντας πως ενδέχεται να κινηθεί και νομικά για την ακύρωση της.

Αρθρο 9A του Συντάγματος: (Προστασία προσωπικών δεδομένων)Κανονισμός (ΕΕ) 679/2016 (GDPR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Έγγραφο ΥΠΕΘ Αρ. Πρωτοκόλλου : Φ.25/103373/Δ1 22-6-2018

Απόφαση Α.Π.Δ.Π.Χ. Γ/ΕΞ/2274/2011 – ΦΕΚ 548/Β/7-4-2011 (ΟΔΗΓΙΑ 1/2011)

Aπόφαση  21/2019  της  ΑΡΧΗΣ   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΤα ζητήματα αυτά θέσαμε και στην πολιτική ηγεσία στην πρόσφατη συνάντηση (29/4/2020), η οποία αντί ουσιαστικής απάντησης είπε ότι  η ζωντανή αναμετάδοση δεν αντιβαίνει στους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά σε νόμους που να το αποδεικνύουν και στη συνέχεια επέραιτο  για τις ιδιωτικές δωρεές εξοπλισμού σε μαθητές, παρότι το ΥΠΑΙΘ δεν έχει δώσει ούτε 1€ για αγορά εξοπλισμού από τη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εκπαιδευτικοί, παρά την έλλειψη σχεδιασμού και χρηματοδότησης από το ΥΠΑΙΘ, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και με αποκλειστικά δικά τους μέσα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας. Ωστόσο, η ζωντανή αναμετάδοση  μαθήματος που γίνεται στην τάξη ούτε από άποψη υποδομής μπορεί να υλοποιηθεί και ταυτόχρονα ενέχει σοβαρούς κινδύνους και αντιβαίνει την κείμενη νομοθεσία.

Η σχετική τροπολογία:


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις