Σύμφωνα με το βίντεο και το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Νίκος Μιχαλολιάκος εμφανίζεται στις 26 Σεπτεμβρίου του 2013 στον τηλεοπτικό σταθμό «Βεργίνα TV» να υπερασπίζεται τη δράση της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας, και να ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε «μπήκε λουκέτο», όπως έχουν αναφέρει άλλοι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες.

Στη συνέντευξή του αυτή, που δίνεται λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας και δύο μόλις ημέρες πριν την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον του ίδιου και άλλων χρυσαυγιτών, ο Ν. Μιχαλολιάκος υπερασπίζεται την οργάνωση, την οποία χαρακτηρίζει «δυναμική», και διαψεύδει κατηγορηματικά πως τα γραφεία της έκλεισαν ή ότι κατέβηκαν οι ταμπέλες της.

Δείτε το βίντεο με το σχετικό απόσπασμα:

Χαρακτηριστικά, οι… πολλαπλές και μπλεγμένες γραμμές που έχουν υποστηρίξει στο δικαστήριο χρυσαυγίτες για τα μέλη της Τοπικής της Νίκαιας, όπως τα σταχυολογεί ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς στο σχετικό ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ:

  • Ο Μιχαλολιάκος διαψεύδει πρώτα απ’ όλα τον πιο στενό συνεργάτη του -και ήδη μοναδικό ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής- Αθανάσιο Κωνσταντίνου, ο οποίος καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αρχηγού δήλωνε στο δικαστήριο ότι «η υφισταμένη Τοπική έκλεισε και ο Πατέλης ετέθη εκτός, ενώ διεγράφη όλη η Τοπική Νίκαιας».

  • Το στέλεχος της οργάνωσης Κώστας Αλεξανδράκης, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γερμενή, είχε βέβαια αμφισβητήσει κάτι τέτοιο: «Εγώ δεν γνώριζα για διαγραφές».

  • Ο ίδιος ο πυρηνάρχης Πατέλης, στην απολογία του, επιβεβαίωνε ότι δεν υπέστη ούτε καν επίπληξη από τον Μιχαλολιάκο μετά τη δολοφονία Φύσσα: «[Δεν ζητήθηκαν ευθύνες] από μένα. Το είχαν αναγνωρίσει ότι δεν έφταιγε η Τοπική». Άλλωστε το δικαστήριο έχει στη διάθεσή του τηλεφωνική επικοινωνία του Πατέλη με τον Λαγό, στην οποία ο περιφερειάρχης τον καθησυχάζει λέγοντας «Γιώργο, μένεις».

  • Το ακριβώς αντίθετο ισχυρίστηκε απολογούμενος ο Παναγιώταρος: «Μέχρι το απόγευμα [σ.σ. της 18.9.2013] είχαμε μάθει τα πάντα, κλείσαμε τα γραφεία της Νίκαιας. […] Τους εξαφανίσαμε. […] Ολα έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες από τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής. Ποιος ήταν εκεί; Δρόμο κατευθείαν».

  • Τη δική του εκδοχή υποστήριξε στην απολογία του ο Κασιδιάρης, λέγοντας ότι δεν έγιναν διαγραφές, γιατί οι εμπλεκόμενοι δεν ήταν μέλη.Από την πλευρά του, ο Μίχος, που έχει αποχωρήσει, υποστηρίζει ότι μόνο αυτός ζητούσε διαγραφές, αλλά δεν εισακούστηκε. Μάλιστα υποστηρίζει ότι το ζήτησε από τον Αθ. Κωνσταντίνου, που τώρα δηλώνει ότι όλοι διαγράφτηκαν: «Επρεπε να είχαμε κινηθεί με διαγραφές. Εθεσα το θέμα στον Κωνσταντίνου, αλλά μου είπε να περιμένω να λήξουν οι προφυλακίσεις, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

  • Ο οικονομικός υπεύθυνος της οργάνωσης Βλαχόπουλος, καταθέτοντας, άφησε το ζήτημα ανοιχτό: «Μετά έκλεισε όλη η Τοπική, δεν ξέρω αν έγινε Πειθαρχικό».Ο Αλεξόπουλος, που έχει κι αυτός αποχωρήσει, έδωσε μάλιστα και ερμηνεία στο γεγονός ότι η ηγεσία κάλυψε την Τοπική της Νίκαιας μετά τη δολοφονία και δεν έκλεισε τα γραφεία: «Υπήρχε μια αντίληψη στην ηγεσία ότι θα φανούμε αδύναμοι».

  • Κουκούτσης και Μπούκουρας δεν είχαν ακούσει τίποτα για διαγραφές και κλείσιμο γραφείων.

  • Και ήρθε τελευταίος ο Χρήστος Παππάς να δηλώσει ότι «την επομένη μέρα απεφασίσθη από τον κ. Μιχαλολιάκο παύση λειτουργίας της Τοπικής Οργανώσεως Νικαίας».

Η απολογία του Ν. Μιχαλολιάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής αναμένεται -εκτός απροόπτου- στις 6 Νοεμβρίου, και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, το πως θα κινηθεί επί του ζητήματος της ΤΟ της Νίκαιας και των κατηγορούμενων στελεχών της.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.

Διαβάστε περισσότερα για το τάγμα εφόδου της Νίκαιας:

Πολεμιστές τού τίποτα: το τάγμα εφόδου της Νίκαιας και η μοίρα των στρατιωτών του φασισμού