Εναλλασσόμενες βάρδιες για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου καθορίζει, με απόφασή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Το νέο ωράριο εργασίας θα ισχύσει για το τρέχον έτος και αφορά όλους τους υπαλλήλους, αορίστου και ορισμένου χρόνου, των περιφερειακών υπηρεσιών ασύλου, καθώς και των τμημάτων της Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου και Πληροφορικής της κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου. Θα διαμορφωθούν δύο βάρδιες, η πρωινή 6:00-14:00 και η απογευματινή 14:00-22:00.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση του Ν. Μηταράκη αποσκοπεί «στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του όγκου των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου που λιμνάζει, καθώς και στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νέο σύστημα βαρδιών «θα συντελέσει στην καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, που αναμένεται να προστεθεί εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος στην Υπηρεσία».

Απαράδεκτες συνθήκες για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υπάλληλοι αλλά και πρόσφυγες στις Υπηρεσίας Ασύλου παραμένουν άλυτα, με χαρακτηριστική την ανακοίνωση των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου στο ΠΓΑ Λέσβου, που εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη, ζητώντας λύση από τις αρμόδιες Αρχές.

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, πως για περισσότερο από έναν χρόνο εργάζονται σε έναν χώρο που δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας, θέτοντας σε απειλή τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και προσφύγων που βρίσκονται εκεί για να εξεταστούν τα αιτήματά τους.

Επίσης, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως «παρά την ομολογούμενη αριθμητική του ενίσχυση», η αύξηση του πληθυσμού και οι ήδη βεβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης των διαμενόντων καθιστούν τις συνθήκες ακόμα δυσκολότερες.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο, οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου προχώρησαν σε τετράωρη στάση εργασίας ια τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στους χώρους των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου της ηπειρωτικής χώρας (ΠΓΑ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης κλπ.), αλλά και στις εγκαταστάσεις των νησιών (Λέσβος, Ρόδος κλπ.), για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά της Υπηρεσίας στο κτίριο του Κεράνη, καθώς και για την επικείμενη εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων στην Υπηρεσία από την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για το Προσφυγικό.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, πλέον, οι υπάλληλοι του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου εργαζόμαστε σε έναν χώρο ο οποίος δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ασφαλείας που προβλέπονται τόσο για το προσωπικό κάθε Υπηρεσίας όσο και των εξυπηρετούμενων αυτής, οι οποίοι ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τους 500 ημερησίως. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει πραγματική έξοδος κινδύνου διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς η μόνη έξοδος είναι ένας διάδρομος ο οποίος αφενός οδηγεί και πάλι εντός του χώρου Κέντρου Φιλοξενίας και συγκεκριμένα δίπλα σε σκηνές και κοντέινερ, αφετέρου ο συγκεκριμένος διάδρομος ουσιαστικά δεν υφίσταται λόγω της τοποθέτησης ξύλινων παραπηγμάτων και σκηνών εντός αυτού από την πλευρά διαμενόντων. Σημειωτέον ότι η Υπηρεσία λειτουργεί και στεγάζεται εντός του Camp, κυριολεκτικά μεταξύ των παρατεταγμένων σκηνών, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη σε περίπτωση ανάγκης την διαφυγή χωρίς έξοδο κινδύνου.

Έχουμε στείλει ήδη επιστολή, από τις 2-10-2019, προς τις αρμόδιες Αρχές (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας, Γεν. Περιφ. Αστυν. Δ/νση Βορείου Αιγαίου, EASO HELLAS) ζητώντας την άμεση επίλυση του ανωτέρω θέματος και έγγραφη διαβεβαίωση περί της ασφάλειάς μας, ωστόσο έως σήμερα ουδείς δεν έχει ανταποκριθεί εγγράφως ούτε μας έχει γνωστοποιηθεί κάποια ενέργεια. Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις ότι έχει δρομολογηθεί άμεση αποσυμφόρηση του Camp της Μόριας, και παρά τις όποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, σήμερα η πραγματικότητα δείχνει πως ο πληθυσμός του Hot Spot Μόριας ολοένα αυξάνεται ξεπερνώντας πλέον τους 20.000 διαμένοντες και έχοντας σταδιακά δημιουργηθεί μεγάλοι καταυλισμοί δεξιά και αριστερά του Camp της Μόριας.

Χαρακτηριστικό της ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι οι διαρκείς εντάσεις και συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά εντός του Camp οι οποίες μάλιστα έχουν οδηγήσει και στο θάνατο τουλάχιστον 2 μέχρι στιγμής ωφελούμενων από την αρχή της χρονιάς. Στις 17/01/2020 θανάσιμος τραυματισμός αιτούντος που προκλήθηκε από συμπλοκή που είχε ξεσπάσει μεταξύ αιτούντων διαφορετικών εθνικοτήτων το προηγούμενο βράδυ, είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση πλήθους κόσμου οι οποίοι θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες που θέτουν καθημερινά πλέον σε κίνδυνο την ίδια τους την σωματική ακεραιότητα, απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του Camp της Μόριας από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής. Και ενώ άλλες Υπηρεσίες εξυπηρέτησης των επωφελούμενων εβρισκόμενες εντός του Camp, διεθνείς οργανώσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο άμεσα, όπως και έγινε, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου παρέμεναν εγκλωβισμένοι περιμένοντας εντολή εκκένωσης από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του ΚΥΤ, η οποία ποτέ δεν δόθηκε. Λεκτέο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, καθώς συχνά οι υπάλληλοι του γραφείου έρχονται αντιμέτωποι με εντάσεις και έντονες διαμαρτυρίες τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν με τον φόβο που δημιουργεί φυσικά η απουσία εξόδου κινδύνου που καθιστά αδύνατη την ενδεχόμενη αναγκαία εκκένωση.

Λόγω της αύξησης του πληθυσμού, το συνεπαγόμενο έργο υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του προσωπικού παρά την ομολογούμενη αριθμητική του ενίσχυση, ενώ οι ήδη βεβαρημένες συνθήκες διαβίωσης των διαμενόντων καθίστανται ολοένα δυσκολότερες.

Με τον νέο νόμο περί Διεθνούς Προστασίας δε, η υποχρεωτική περιοδική παρουσία των επωφελούμενων ενώπιον του Γραφείου ορίζεται συχνότερη επιβαρύνοντας επιπλέον τον ήδη υπέρογκο εργασιακό φόρτο.

Όλα τα ανωτέρω, συνυπολογίζοντας τα πολλά διαφορετικά προφίλ των υποθέσεων, απαιτούν εξατομικευμένη διαχείριση, γεγονός το οποίο απαιτεί από την πλευρά μας συνεχείς αναδιαρθρώσεις του προγραμματισμού, που με τη σειρά του οδηγεί σε εύλογα αναμενόμενες διαμαρτυρίες από την πλευρά των επωφελούμενων, οι οποίοι βλέπουν ότι αντί το Camp να αποσυμφορίζεται, τουναντίον καθημερινά δέχεται νέους ανθρώπους σε μια δομή που μόνο να τους εξυπηρετήσει δεν μπορεί κάνοντας τις συνθήκες διαβίωσης επιεικώς αφόρητες.

Οι Υπάλληλοι της Υπηρεσίας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας πως η παρούσα κατάσταση εξελισσόμενη θα επιτείνει τις αντιδράσεις από την πλευρά των επωφελούμενων οι οποίες εύλογα θα έχουν ως αποδέκτη την Υπηρεσία Ασύλου ως τον εξ’ ορισμού αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση των υποθέσεων ασύλου τους. Πολύ περισσότερο όμως οι Υπάλληλοι εκφράζουμε την ανησυχία μας αναφορικά με τους τελευταίους θανάσιμους τραυματισμούς επωφελούμενων και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πως δεδομένων των αντίξοων συνθηκών διαβίωσης αυτά τα συμβάντα ήταν μόνο η αρχή και πως πολύ σύντομα όσο η κατάσταση συνεχίζει ως έχει αυξάνεται ο κίνδυνος της σωματικής ακεραιότητας τόσο των εργαζομένων όσο και των επωφελούμενων. Ως εκ τούτου, υπάρχει άμεση ανάγκη επίλυσης του θέματος της έλλειψης εξόδου κινδύνου, ως ελάχιστο μέτρο προστασίας και διασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων αλλά και των εξυπηρετούμενων του Γραφείου Ασύλου που φιλοξενείται εντός του Camp της Μόριας».