Μιλώντας με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα τη Δευτέρα, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι ανοικτή στο να επιβάλει δεύτερο καθολικό lockdown, εν μέσω τουριστικής σεζόν, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Κορονοϊός: 75 νέα κρούσματα και 2 νέοι θάνατοι

Παρά το ότι εντός του Ιουλίου τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά, ο πρωθυπουργός θεωρεί πως «είμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες», μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

«Είμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη από την «αναγνώριση» για τις προσφυγικές ροές

Αναφερόμενος στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις σχετικά με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συναίνεση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες στη χώρα.

«Ταυτόχρονα, ένα θέμα το οποίο σας ενδιαφέρει πολύ, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των μεταναστευτικών ροών, τις οποίες ως χώρα έχουμε καταφέρει να τις ελέγξουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και χαίρομαι ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από την Γερμανία και από την Ευρώπη συνολικά, καθώς η Ελλάδα δεν φυλάει μόνο τα δικά της σύνορα αλλά φυλάει και τα σύνορα της Ευρώπης».