Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με Έλληνες ομογενείς στην Αστόρια των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές οι Έλληνες του Εξωτερικού θα «έχουν επιτέλους  τη δυνατότητα» να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήσασταν, είστε, και θα είστε δίπλα στην πατρίδα. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί πάντα βάζετε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από κόμματα. Η ψήφος σας θα προσμετράται κανονικά. Το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας».

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τον δυναμισμό και την καθαρή ματιά της Ομογένειας» και στάθηκε στη σύσφιξη των σχέσεων με την Ομογένεια, επισημαίνοντας πως «θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο ώστε να μπορεί ο κάθε ένας ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζει εξ αποστάσεως, να μην αναγκάζεται να γυρίζει στην πατρίδα και να επωμίζεται το κόστος».

Υπογράμμισε ότι «αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι να αυξήσουμε τον αριθμό βουλευτών επικρατείας από τους 12 στους 15 και υποχρεωτικά να είναι κάποιοι εκπρόσωποι της Ομογένειας. Έτσι, να ψηφίζετε τους δικούς σας εκπροσώπους, ώστε να έχει και η Ομογένεια μία εκλεγμένη φωνή εντός της Βουλής Πρέπει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές, όχι 200».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στους ομογενείς:

Χαρακτήρισε «βαθιά προσβλητική» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόταση περί ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, που κατέθεσε πρόσφατα, λέγοντας ότι «προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια. Είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη».

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού

Η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι στις γενικές βουλευτικές εκλογές, οι εκτός επικρατείας εκλογείς δεν θα επιλέγουν τους εκπροσώπους τους μόνον από την γεωγραφική περιφέρεια στην οποία διαμένουν, αλλά θα επιλέγουν μεταξύ του νέου θεσμού των ψηφοδελτίων επικρατείας «εξωτερικού» των κομμάτων.

Παράλληλα, «αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας στο ανώτατο επιτρεπτό από το Σύνταγμα όριο, ήτοι σε δεκαπέντε (15), και αυτό προκειμένου να δημιουργηθεί επαρκής χώρος για την κατά το δυνατόν ισότιμη εκπροσώπηση των εκλογέων που διαμένουν εκτός Ελλάδας».

Προβλέπεται  «η διαφοροποίηση του αριθμού των εδρών που θα κατανέμονται βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, με κατώτατο όριο τις τρεις (3) έδρες και ανώτατο τις δώδεκα (12). Εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν είναι μέχρι 180.000 ψήφοι θα εκλέγονται 3 βουλευτές. Για κάθε 60.000 ψήφους, πέρα από τον αριθμό αυτό θα εκλέγεται ένας ακόμη βουλευτής, που θα αφαιρείται από τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών Επικρατείας «εσωτερικού», οι οποίες, κατά τα λοιπά, θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της επικράτειας»

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  υπογράμμισαν ότι είναι «παραπλανητικά» όσα διαρρέονται από το υπουργείο Εσωτερικών, ότι δηλαδή, το όλο θέμα αφορά μόνο 300.000 Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. «Παρόμοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Άλλωστε, όλοι όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια έχουν δικαίωμα ψήφου», ανέφεραν οι Κατρούγκαλος και Πουλάκης. Σημειώθηκεότι εφόσον ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας διαχρονικά καθιερώνει το «δίκαιο του αίματος» (jussanguinis) βάσει του οποίου αναγνωρίζεται η ελληνική ιθαγένεια σε οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει, σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος, την καταγωγή του από Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη, δυνητικά οι Έλληνες εκλογείς εξωτερικού μπορεί να ανέρχονται σε εκατομμύρια.