Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Web Summit της Λισαβόνας, ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το αν η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση και δήλωσε απόλυτα βέβαιος ακι ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται πλέον και ο κόσμος, ενώ στάθηκε και στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό.

«Για εμένα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ως προς αυτό. Έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την περίοδο. Φαίνεται πως και οι αγορές συμμερίζονται την άποψη αυτή . Και αν το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μια μονάδα μέτρησης για την αξιοπιστία της χώρας, μπορώ σας διαβεβαιώσω ότι συνομιλώ σε καθημερινή βάση με ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Πιστεύω πως ο κόσμος πλέον αντιλαμβάνεται το αφήγημα της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την Ελλάδα. Μιλάμε για μια χώρα της ευρωζώνης που ακόμα οι αξίες είναι χαμηλά, επειδή η χώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση.. Και βέβαια έχει τομείς στους οποίους μπορούμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο βιώσιμος τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά την γνώμη μου διαθέτει εξαιρετικά ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό, που αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να είμαστε οι κορυφαίοι στους τομείς όπου νιώθουμε ότι έχουμε το φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα».

Αισιόδοξος και για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Παρά το ότι η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες», εκτιμώντας ότι αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου, αλλά και στο ότι το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχουν ενεργό ρόλο σε αυτό.

Καταρχάς προσβλέπουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναλειτουργήσει παραγωγικά στη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη και στο να κάνει πιο ενεργή την παρουσία των ΗΠΑ στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία. Έχουμε λάβει τη στήριξη του State Department. Έχουμε λάβει τη στήριξη της Ευρώπης. Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα. Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου.

Είναι μία παράξενη θέση στην οποία βρίσκεται κανείς αλλά δεν νομίζω ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας συνάδει με τον ρόλο της ως βασικού μέλους του ΝΑΤΟ όταν αγοράζει προηγμένα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία ή όταν χρησιμοποιεί ανοιχτά τρομοκράτες από τη Συρία για να συμμετέχει σε πολέμους. Θα περιμέναμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποια στιγμή εάν εννοεί τα όσα λέει τελευταία, αυτά που έχει πει ο Πρόεδρος Erdogan τελευταία, ότι δηλαδή επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση. Τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.