Ο Πρωθυπουργός κατά τη 130ή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο επίκεντρο της οποίας, όπως υποστήριξε βρίσκεται η πανδημία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη «να διαχειριστεί μια άνευ προηγουμένου, θανατηφόρα -και δυστυχώς συνεχιζόμενη- υγειονομική κρίση, χωρίς να υπονομευθούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες» τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για εμπιστοσύνη των πολιτών στην επιστημονική κοινότητα και προσοχή απέναντι σε fake news που αφορούν την πανδημία.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε στο προσκήνιο το ζήτημα της ατομικής ευθύνης τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να γίνουν οι ίδιοι οι πολίτες ενεργοί πρωταγωνιστές στη μάχη εναντίον του Covid-19» θέτοντας στο επίκεντρο της προσοχής των πολιτών τα fake news δεδομένου «του ολέθριου όγκου της παραπληροφόρησης» σχετικά με την πανδημία και τον κορονοϊό καλώντας τους να εμπιστεύονται την επιστημονική κοινότητα τη στιγμή που η κυβέρνηση λαμβάνει σχεδόν καθημερινά νέα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα.

«Αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε παντού στην Ευρώπη. Βλέπουμε τις ίδιες τάσεις: ανθρώπους που αμφισβητούν βασικά επιστημονικά στοιχεία ή αμφιβάλλουν ακόμη και για την ύπαρξη του ιού και πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «πρέπει να υπενθυμίζουμε διαρκώς στους πολίτες -που είναι φυσικό να αισθάνονται κόπωση όσο περνάει ο καιρός και παλεύουμε με την πανδημία- ότι πρέπει να εμπιστεύονται τους επιστήμονες και την επιστήμη». Τέλος, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως εάν «αφεθεί εκτός ελέγχου μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες του συστήματος υγείας ακόμη και των πλέον προηγμένων χωρών» τη στιγμή που επίκεντρο της πανδημίας είναι για ακόμα μία φορά η Ευρώπη, ενώ η νόσος βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Υπουργική Σύνοδο της Αθήνας συμμετέχουν η γενική Γραμματέας του Συμβουλίου, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ρόμπερτ Σπάνο, o πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, Ρικ Ντάεμς και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ενώ λόγω των περιορισμών της πανδημίας, η συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των 47 κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να εκδοθεί Κείμενο Διακήρυξης σχετικά με την προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας και η ανακοίνωση της ίδρυσης του Παρατηρητηρίου της Ιστορίας.