X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο Μητσοτάκης παρακολουθεί παραστάσεις, οι καλλιτέχνες πληρώνουν

Πρόβα παράστασης του Εθνικού Θεάτρου παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους καλλιτέχνες και προχώρησε σε νέες υποσχέσεις ότι θα δρομολογήσει την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο που πλήττεται βάναυσα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμεινε αμέτοχη έως και επιθετική απέναντι σε καλλιτέχνες που διεκδικούν την αυτονόητη κρατική στήριξη.
Ο Μητσοτάκης παρακολουθεί παραστάσεις, οι καλλιτέχνες πληρώνουν
Menelaos Myrillas / SOOC
|

Τη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρακολούθησαν πρόβα των ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου, της παράστασης «Πέρσες» του Αισχύλου. Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε νέες διαβεβαιώσεις ότι θα βρίσκεται δίπλα στους καλλιτέχνες τον προσεχή χειμώνα, ισχυριζόμενος ότι δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία και την επιδότηση της εργασίας.

Όπως είπε, «αυτό το οποίο μπορώ να σας δηλώσω ανεπιφύλακτα είναι ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ξεκρέμαστο τον κόσμο του πολιτισμού τον χειμώνα», τόνισε. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας». Μάλιστα ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε προτάσεις αναφερόμενος στο «κράτος», το οποίο όπως σημείωσε θα μπορούσε να ενισχύσει τις θεατρικές παραγωγές που δεν είναι βιώσιμες εξαιτίας της ανάγκης να υπάρχει μικρότερος αριθμός θεατών στις κλειστές αίθουσες. Αναφέρθηκε ακόμα, σε «εργαλεία», που υπάρχουν και θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα οικονομικά των παραγωγών.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι αν και η τέχνη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με κανόνες της αγοράς, η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσω αναπτυξιακά τον πολιτιστικό της πλούτο. Σε αυτό το πλαίσιο και όπως φαίνεται μακριά από τους κανόνες της αγοράς, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προσέλκυση παραγωγών από το εξωτερικό, ενώ κατά την άποψή του και οι τέχνες μπορούν να επωφεληθούν από το αναβαθμισμένο προφίλ της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, «δεν πρόκειται ο πολιτισμός, σε καμία περίπτωση, να αντιμετωπιστεί ως προϊόν της αγοράς. Αυτό έχει αποδειχτεί, νομίζω παντού, και νομίζω ότι πολλές από τις δικές μας πρωτοβουλίες το αποδεικνύουν. Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να μην δει τον πολιτισμό σαν μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα».|

Από πλευράς του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτης της παράστασης που παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Δημήτρης Λιγνάδης, σημείωσε ότι το ανέβασμα των «Περσών» στην Επίδαυρο θα αποτελέσει και την πρεμιέρα της επανέναρξης του δραματικού θεάτρου στην χώρα μας. «Είναι η πρώτη πρόβα που κάνουμε, δύο ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης. Ίσως να είμαστε η πρώτη χώρα, η πρώτη παράσταση στην Επίδαυρο, η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος που ανοίγει τα θερινά φεστιβάλ στον τόπο που γεννήθηκε το αρχαίο δράμα».

Η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία συμμετέχει και στη παράσταση, τόνισε τη σημασία του πολιτισμού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, «αν σβήσει ο πολιτισμός από αυτή τη χώρα, σβήνει η ψυχή της», τόνισε και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό και την κυρία Μενδώνη.

Την ίδια ώρα χιλιάδες καλλιτέχνες βρίσκονται «στον αέρα», καθώς δεν δύνανται να εργαστούν εν μέσω πανδημίας, ενώ εξακολουθούν να διεκδικούν την αυτονόητη κρατική στήριξη την οποία θα έπρεπε να έχουν.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις