Μιλώντας στη Βουλή για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός στάθηκε στον ρόλο που έχουν παίξει οι ιδιώτες στη διαχείριση της κρίσης, αλλά και τα όσα υποστηρίζει πως έχουν προσφέρει σε όφελος των πολιτών.

«Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του, ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Με την ίδια παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα δικαιούμαι να αναρωτηθώ μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό.

Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας κι έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών, εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

Στήριξη στις επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός στάθηκε για ακόμα μια φορά στη στήριξη που πρέπει να λάβουν οι επιχειρήσεις, λέγοντας ότι δεν γίνεται να υπάρξει ευημερία χωρίς την ανάπτυξη τους, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει φροντίσει να τις διασφαλίσει με τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει τις τελευταίες μέρες.

«Πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ξαναβάλουν μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ενταχθήκαμε επιτέλους και εμείς στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Προφανώς ανεστάλησαν και όλοι οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα του έτους 2020. Πετύχαμε χαλάρωση στους κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις. Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας».

«Ο πιο κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος»

Σχετικά με τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία, έκανε και πάλι λόγο για «ήρωες», αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού μέσα στον Απρίλιο, καθώς θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την αντιμετώπιση του ιού.

«Ευγνωμονούμε τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όμως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».