Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εντεινόμενες τούρκικες προκλήσεις, επισημαίνοντας πως είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη. Πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη.

Ισχυρίστηκε πως όταν προσφύγουμε στη Χάγη θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου, αναφέρει παίρνοντας ως δεδομένο ότι «μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει. Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση».

Νέος εκλογικός νόμος με επαναφορά του μπόνους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης την επαναφορά του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα με νέο εκλογικό νόμο, που θα φέρει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

«Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος, που θα επαναφέρει το μπόνους», αναφέρει και εξηγεί πως θα είναι κλιμακωτό.

Προσθέτει επιπλέον ότι το περιέχομενο του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί πάγια άποψή του και ότι «υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ -που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας- θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής, κι αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών».

Σημειώνει ότι αν εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές. Όσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηρισρικά πως «θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Για «αλαζονεία» τον εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση μέσω ανακοίνωσης στον Κ. Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας πως εξαγγέλλει την κατάργηση του εκλογικού νόμου που απονέμει την ισοτιμία της ψήφου των πολιτών και ευνοεί τον σχηματισμό κυβερνήσεων στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Για άλλη μια φορά, με τη σημερινή του συνέντευξη στο Βήμα, ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει πόσο κατώτερος των περιστάσεων είναι. Αλαζονικός και σνομπ για τους πολιτικούς του αντίπαλους, υπερφίαλος για την οικονομία, ιδεοληπτικός για την κρατική καταστολή, υποκριτής σε σχέση με τα φαινόμενα διαφθοράς που αναπτύσσονται στην κυβέρνηση του. Και, το χειρότερο, με πλήρη άγνοια κινδύνου για τα εθνικά μας θέματα.

Σε μια εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητά συνεννόηση για την αντιμετώπιση των εθνικών απειλών, ο κ. Μητσοτάκης εξαπολύει επίθεση στους πολιτικούς του αντίπαλους. Εξαγγέλλει την κατάργηση του εκλογικού νόμου που απονέμει την ισοτιμία της ψήφου των πολιτών και ευνοεί τον σχηματισμό κυβερνήσεων στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων. Και, την ίδια στιγμή, συνεχίζει τους χρησμούς και τα καλλιστεία υποψήφιων Προέδρων της Δημοκρατίας, παρόλο που ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι αποδεκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ελπίζουμε αυτή η αλαζονική συμπεριφορά να μην αποδειχτεί μοιραία για τη χώρα».