Με αφορμή την 24ωρη Πανελλαδική απεργία της Τετάρτης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν τα δικαιώματα τους μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Έκανε λόγο για πρακτικές περασμένων δεκαετιών και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση του θα επέμβει «για να μην ταλαιπωρούνται οι πολλοί».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη

«Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί! Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι ο κόσμος της εργασίας θα απαντήσει στον Μητσοτάκη

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ότι «πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών», προσθέτοντας πως οι επαγγελματίες του συνδικαλισμού βρίσκονται στο κόμμα της ΝΔ και δεν έχουν καμία σχέση με τον κόσμο της εργασίας. Τονίζουν ότι σε πείσμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κόσμος της εργασίας θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα του.

«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα.

Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του».

Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα φέρνει το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο

«Σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας» και «δυσανεξία στη Δημοκρατία»

Μερικές ώρες μετά την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε μέσω δικής του ανάρτησης στο Facebook, τονίζοντας ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, επισημαίνοντας πως η δυσανεξία του στη Δημοκρατία και στα εργασιακά δικαιώματα, είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Α. Τσίπρα:

«Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν.

Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα.Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία.

Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας.Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός…».

«Με την πολιτική που προωθεί ο Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί»

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και το Κίνημα Αλλαγής, που σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για προβοκάτσια και απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού για τους «πολλούς» που βλάπτονται από τις απεργίες, επισημαίνοντας πως οι πολλοί βλάπτονται από την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά η κυβέρνηση.

«Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί.Γιατί το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού.Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται».