Κατά τη διάρκεια της επαφής που είχε με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα στηρίξει την προσπάθεια της γειτονικής χώρας για την ένταξη της στην ΕΕ, παρά τις προεκλογικές κορώνες κατά της Συμφωνίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών», ωστόσο τόνισε ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, αποτελεί «προϋπόθεση» για την ευρωπαϊκή πορεία και συνεπώς θα «πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση».

Ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε «τη διαχρονική στάση της Ελλάδας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια», όπως τονίζει η κυβέρνηση. Ανέφερε δε, ότι «η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας».

Από την πλευρά του, ο Ζ. Ζάεφ εξέφρασε την απογοήτευση του για τη στάση των χωρών που δεν επιθυμούν την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ένωση και υπογράμμισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να μιλήσει στους ευρωπαίους ηγέτες που διαφωνούν για να βοηθήσει τη Β. Μακεδονία.

Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

«Προφανώς είμαστε πολύ απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλά με ενθάρρυνε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης διότι μου υποσχέθηκε και μου εξήγησε ότι θέλει να μας βοηθήσει. Θα μιλήσει σε Ευρωπαίους ηγέτες και στον πρόεδρο Μακρόν γιατί η Γαλλία με την Ελλάδα έχουν διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις».