Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης το στη Σαντορίνη, δύο μέρες πριν η Ελλάδα ανοίξει τα σύνορα της στους τουρίστες από το εξωτερικό, ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει εικόνα σωστής προετοιμασίας της κυβέρνησης, λίγες μέρες αφού έχουν αυξηθεί κατά δεκάδες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού.

H λίστα με τις χώρες για τις οποίες «ανοίγει ο τουρισμός» στις 15 Ιουνίου

«Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο καλοκαίρι και η πρόθεσή μας είναι να υποδεχθούμε επισκέπτες χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στην ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια προφανώς του πληθυσμού και βεβαίως και στην ασφάλεια των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το άνοιγμα της χώρας με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα.

Όλα θα πάνε εξαιρετικά. Και όταν θα κλείσει ο κύκλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να πούμε ότι δεν διαχειριστήκαμε απλά την πρώτη φάση της πανδημίας υποδειγματικά αλλά ότι βάλαμε και τον πήχη πολύ ψηλά στο πως μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι τον τουρισμό πάνω απ’ όλα με ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει προ ημερών, μετά τη δημοσιοποίηση της διπλωματικής «γκάφας» του υπουργείου Τουρισμού, καθώς ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκαν οι 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται αεροπορικές πτήσεις φέρονται να προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Ιταλίας, αλλά και χωρών όπως της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου.

Ο Χ. Θεοχάρης ανέφερε την Παρασκευή ότι «από 15/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Από 1/7 έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά» ενώ θα υπάρξει «συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.

Τα αεροδρόμια ανοίγουν όλα από 1/7 και την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα». Επίσης, «από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια». Σημειώνεται επίσης ότι έχουν γίνει σε κάθε επίπεδο επιχειρησιακές ασκήσεις ετοιμότητας.

Διαμαρτυρία πολιτών κατά Μητσοτάκη

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πανό και συνθήματα, απέναντι από το νοσοκομείο, απάντησαν οι εργαζόμενοι του νησιού της Σαντορίνης στην κυβερνητική φιέστα και την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού με κεντρικό σύνθημα: «Να μην πληρώσει ξανά ο λαός», και με βασικό αίτημα τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων στον κλάδο από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι και με τα δικά τους συνθήματα ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νόμο διαδήλωσαν μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και αυτοαπασχολούμενοι του νησιού που βρίσκονται «στον αέρα», χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα και απαιτούν να παγώσουν τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τέλος στη συγκέντρωση συμμετείχαν και υγειονομικοί, εργαζόμενοι του νοσοκομείου που απαίτησαν να δοθούν λεφτά για την Υγεία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία.