X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο Μπέος ξανά δήμαρχος με «εντολή Σαμαρά»

Το γεγονός ότι ο Αχιλλέας Μπέος καταδικάστηκε για το αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας και της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα κατ’εξακολούθηση δεν τον εμποδίζει να επανέλθει στη θέση του δημάρχου Βόλου. Ο λόγος, είναι μία μικρή, αλλά ιδιαίτερα σημαντική, τροποποίηση του «Καλλικράτη» από την κυβέρνηση Σαμαρά, το 2014.
|

Από την περασμένη Δευτέρα, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, επανήλθε στη θέση του, από την οποία είχε αποχωρίσει στα τέλη του 2015, εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Koriopolis των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο. Θα περίμενε κανείς ότι αυτό θα συνέβαινε μόνο σε περίπτωση που ο εν αργία δήμαρχος είχε αθωωθεί πλήρως από τις κατηγορίες. Ωστόσο, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε φροντίσει, ο νόμος για τέτοιες περιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα επιεικής.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ραγκούσης, σε δήλωση του, «το 2010 με το πρόγραμμα Καλλικράτης, (Ν.3852, άρθρο 236), είχαμε προβλέψει ότι κάθε δήμαρχος ή περιφερειάρχης που καταδικάζεται σε πρώτο βαθμό από Τριμελές Ποινικό Εφετείο για συγκεκριμένα βαρύτατα ηθικά αδικήματα, τίθεται σε αργία». Τα αδικήματα αυτά, περιελάμβαναν εγκλήματα όπως «δωροδοκία, εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία κλπ», προσθέτει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Έπειτα όμως, όπως καταγγέλλει ο Ραγκούσης « η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 (Ν.4257/14) αλλοιώνοντας τον Καλλικράτη στο άρθρο 236, θέσπισε τη ρύθμιση ότι ένας τέτοιος δήμαρχος, καταδικασμένος για ένα από τα παραπάνω βαρύτατα αδικήματα, μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, παραμένει στη θέση του.»
Την καταγγελία Ραγκούση συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Facebook, προσθέτει ότι το αρχικό σχέδιο της τότε κυβέρνησης, ήταν ακόμα χειρότερο. «Το αρχικό τότε άρθρο 24 (και τελικά 22) του ν. 4257/2014, όπως κατατέθηκε στη Βουλή από τον τότε Υπουργό, κ. Μιχελάκη, προέβλεπε και την κατάργηση της αργίας των αιρετών που παραπέμπονται για κακούργημα (!). Η εξέλιξη αποσοβήθηκε με εκ των υστέρων παρέμβαση – προφανώς κατόπιν αντιδράσεων – κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.»

Μολονότι όμως ο Πουλάκης υποστηρίζει στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πετύχει «μία πρώτη διόρθωση της εκτρωματικής παρέμβασης Σαμαρά», παραδέχεται ότι έχει γίνει απλώς «ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της νομιμότητας της δράσης των ΟΤΑ και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το θεσμό της Αυτοδιοίκησης», ενώ καταγγέλλει επίσης, ότι αντίθετοι στην ρύθμιση ήταν ο ίδιος ο Μπέος, άλλοι «ενδιαφερόμενοι» αλλά και η «γαλάζια ηγεσία της ΚΕΔΕ» (φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο, Γιώργο Πατούλη)

Όσον αφορά την υπόθεση Μπέου, ο δήμαρχος Βόλου παραπέμφθηκε το 2015 με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το 2015 για σειρά αδικημάτων, μαζί με άλλους 85 κατηγορουμένους. Καθώς στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνονταν και κακουργήματα, ο Μπέος τέθηκε, τον Δεκέμβριο του 2015, σε αργία. Ωστόσο, δυο και πλέον χρόνια μετά, παρά την καταδίκη του για δωροδοκία – δωροληψία και παράνομο στοιχηματισμό, λόγω του ότι πρόκειται για πλημμελήματα, επέστρεψε στη θέση του. Και το νομικό «παραθυράκι» που επέτρεψε την επιστροφή του, παραμένει ανοικτό


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις