X
Πατήστε εδώ για να γίνεται συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο μύθος ότι «οι μουσουλμάνοι δεν καταδικάζουν την τρομοκρατία» καταρρίπτεται

Την απάντηση στο ερώτημα αν «οι μουσουλμάνοι καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις» δίνει με πολύ σαφή τρόπο μία φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, που δημιούργησε ένα έγγραφο 712 σελίδων με όλες τις δηλώσεις και πράξεις καταδίκης τέτοιων επιθέσεων από μέλη του μουσουλμανικού κόσμου. Η έρευνα της έγινε γρήγορα πολύ δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχεδόν άμεσα δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα muslimscondemn.com
|

Όπως αναφέρει άρθρο του Guardian, μία φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, η Heraa Hashmi, παρακολουθούσε ένα μάθημα για τις Σταυροφορίες, όταν πολύ σύντομα ένας συμφοιτητής της ξεκίνησε να επιτίθεται στο Ισλαμ. Βασικά του επιχειρήματα ήταν ότι «όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιούνται από μουσουλμάνους», και ότι όταν συμβαίνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, «ο υπόλοιπος μουσουλμανικός κόσμος δεν καταδικάζει». « Δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες είναι μουσουλμάνοι» τόνισε ο συμφοιτητής της Hashmi.

Αυτή η συζήτηση έδωσε στην Hashmi την αφορμή να συγκεντρώσει όλες τις δηλώσεις και κινήσεις καταδικής των τρομοκρατικών επιθέσεων από μέλη του μουσουλμανικού κόσμου. Με τη βοήθεια των υπολογιστικών φύλλων του Google, η Hashmi δημιούργησε ένα έγγραφο με 712 σελίδες, που περιέχει κάθε τέτοια δράση κατά εξτρεμιστικών ενεργειών, από περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας μέχρι και τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως η 11η Σεπτεμβρίου.

Η Hashmi έπειτα έκανε γνωστή την έρευνα της μέσω ανάρτησης στο twitter, η οποία προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, με πάνω από 15.000 αναμεταδόσεις (retweets) στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Ήθελα να δείξω πόσο ανόητο είναι το επιχείρημα ότι οι μουσουλμάνοι δεν καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις» εξήγησε στον Guardian. Μερικοί από αυτούς που έμαθαν για την έρευνα της μάλιστα, δημιούργησαν μία ιστοσελίδα, το muslimscondemn.com, μέσα σε μία εβδομάδα από τη δημοσίευση του tweet.

Ο δεύτερος στόχος της Hashmi, εκτός από την απόδειξη ότι ο μουσουλμανικός κόσμος συνεχώς καταδικάζει την τρομοκρατία, είναι να δείξει πόσο ανόητο είναι επίσης να ζητείται από όλους τους μουσουλμάνος να καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες. «Οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις άλλες μειονότητες: 1,6 δις. Ανθρώπων πρέπει να απολογούνται και να καταδικάζουν τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από μια ντουζίνα τρελούς» υποστηρίζει και προσθέτει ότι «εξάλλου, δεν θεωρώ ότι η ΚΚΚ ή η εκκλησία των Βαφτιστών του Γουέστμπορο ή η Στρατιά Αντίστασης του Κυρίου είναι εύστοχες αναπαραστάσεις του Χριστιανισμού. Γνωρίζω ότι είναι στο περιθώριο. Όποτε γίνεται εξοργιστικό να πρέπει να απολογούμαι εκ μέρους κάποιων τρελών»

Όπως προσθέτει το άρθρο του Guardian, μπορεί κανείς να δει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται, στην περίπτωση της πρόσφατης επίθεσης στο Λονδίνο. Ο Καλίντ Μασούρ, φερόμενος ως δράστης, προέρχεται από το Ντάρτφορντ του Κεντ της Αγγλίας και ασπάστηκε το Ισλάμ ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Πριν από αυτό, ήταν χριστιανός , με το όνομα Άντριαν Ελμς. «Έχουμε ζητήσει από τους κατοίκους του Κεντ να καταδικάσουν την επίθεση; Όχι γιατί αυτό θα ήταν γελοίο» αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου. «Ωστόσο από τους μουσουλμάνους ζητείται συνεχώς η καταδική τέτοιων ενεργειών από κάποιους που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας τους» προσθέτει.

Αν και δεν είναι απαραίτητο, όπως αναφέρει η Hashmi, σύσσωμος ο μουσουλμανικός κόσμος της Βρετανίας έχει καταδικάσει την επίθεση στο Λονδίνο. Μεταξύ άλλων, σαφή θέση κατά της επίθεσης πήραν ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας και θρησκευτικοί ηγέτες πολλών θρησκειών (μουσουλμάνοι, ινδουιστές, χριστιανοί και εβραίοι)

Παράλληλα, σε μια ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης της μουσουλμανικής κοινότητας στις οικογένειες των μουσουλμάνες με ενωμένα τα χέρια, στάθηκαν για 5 λεπτά σιωπηλές στη γέφυρα όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό, όταν οι δείκτες του Μπιγκ Μπεν έδειξαν 4 το απόγευμα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το «Women's March On London» και συμμετείχαν άνθρωποι με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και καταγωγή, για να τιμήσουν τα θύματα και να δώσουν ένα πραγματικό μήνυμα αλληλεγγύης στον κόσμο.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις