Νέος πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων στην Αυστραλία ορίστηκε ο Σκοτ Μόρισον με αποτέλεσμα να λαμβάνει αυτόματα και την πρωθυπουργία της χώρας, ενώ τις τελευταίες ημέρες η Αυστραλία βιώνει μία πολιτική κρίση καθώς 10 υπουργοί είχαν υποβάλλει την παραίτηση τους μετά από εσωκομματικές εξελίξεις. Σημειώνεται ότι το 2019 αναμένονται εκλογές στην Αυστραλία.
 
Σε νέα ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος, σήμερα, Παρασκευή, νωρίς το πρωί, ο κ. Μόρισον, σημερινός υπουργός Οικονομικών, απέσπασε 45 ψήφους έναντι 40 του πρώην υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Ντάτον, όπως ανακοίνωσε το Κόμμα των Φιλελευθέρων. 
 
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε ήδη από την Πέμπτη ξεκαθαρίσει πως εάν αποφασιστεί νέα ψηφοφορία για την προεδρία, ο ίδιος θα παραιτηθεί. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα ύστερα από αίτημα της πλειονότητας των βουλευτών του κόμματος.
 
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες υπό έντονη πίεση από το εσωτερικό του κόμματος του δεχόταν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας και επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων, Μάλκολμ Τερνμπουλ, στον απόηχο της αποτυχίας του να περάσει σε νόμο τον στόχο της Αυστραλίας για τη μείωση των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 
 
Ο βασικός του αντίπαλος Π. Ντάτον, παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, μετά την εσωκομματική ψηφοφορία για αλλαγή ηγεσίας. Ο Τέρνμπουλ κέρδισε την ψηφοφορία με 48 ψήφους υπέρ και 35 κατά. Εννέα ακόμα υπουργοί υπέβαλαν την παραίτηση τους μετά από αυτή την εξέλιξη.