Όπως αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ντράγκι δεν ήταν καθόλου σίγουρος για το αν το κόψιμο της ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες ήταν νόμιμη κίνηση. Για το λόγο αυτό ο Μάριο Ντράγκι απευθύνθηκε, αντί των νομικών υπηρεσιών της ίδιας της ΕΚΤ, σε ιδιωτικό νομικό γραφείο, για δύο αποφάσεις του:

  • Η πρώτη απόφαση ελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου του 2015. Αφορούσε τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, παραπέμποντάς τις στην ακριβότερη ρευστότητα που προσφερόταν από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ή ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • ● Η δεύτερη απόφαση ελήφθη την 28η Ιουνίου του 2015. Αφορούσε το πάγωμα στην παροχή επιπλέον ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδας (ELA), εξαναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο στο κλείσιμό τους την επόμενη μέρα. (Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως «αντίδραση» στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το τελεσίγραφο των πιστωτών σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει την αποδοχή ή απόρριψή του ο ελληνικός λαός.)

Όταν ο γερμανός ευρωβουλευτής, Φάμπιο ντε Μάσι, ζήτησε από το Ντράγκι τη γνωμάτευση του νομικού γραφείου, ο Ντράγκι απάντησε μερικούς μήνες μετά ότι δεν μπορούσε να τη δημοσιοποιήσει, καθώς «δεσμευόταν από το απόρρητο πελάτη-δικηγόρου». Ωστόσο Βαρουφάκης και ντε Μάσι απευθύνθηκαν στον έγκριτο καθηγητή Δημόσιου, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου Andreas Fischer-Lescano (Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία) για νομική γνωμάτευση με το ερώτημα εάν η άρνηση του Ντράγκι να δώσει στη δημοσιότητα τη γνωμάτευση που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών ήταν δικαιολογημένη.

«Η γνωμοδότηση του καθηγητή Fischer-Lescano ήταν κατηγορηματική: Η ΕΚΤ δεν διαθέτει νομικά επιχειρήματα για να αρνηθεί τη δημοσιοποίηση των γνωμοδοτήσεων που ζήτησε σχετικά με τις ενέργειές της και, συνεπώς, η άρνηση του κ. Ντράγκι παραβιάζει τις αρχές διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το δικαίωμα των πολιτών της στην ελευθερία πληροφόρησης (freedom of information)» τονίζει ο Βαρουφάκης. 

Το κάλεσμα του DiEM25 συνυπογράφουν οι: Benoît Hamon, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη γαλλική προεδρία το 2017, η Katja Kipping, συμπρόεδρος του Die Linke, Γερμανία, και η Gesine Schwan, δύο φορές υποψήφια του SPD για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και πρόεδρος του Viadrina European University.

Το DiEM25 στο κάλεσμά του ζητεί από τους πολίτες να συνυπογράψουν το αίτημα προς τον Ντράγκι και αναφέρει ότι:

«Το 2015, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδήγησε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, πλήττοντας την ήδη πληγωμένη ελληνική οικονομία με στόχο να επιβληθούν στην ελληνική κυβέρνηση νέα υφεσιακά μέτρα, νέες απώλειες εθνικής κυριαρχίας και νέα μη βιώσιμα δάνεια.

Γνωρίζουμε ότι, πριν προβεί στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, η ΕΚΤ ζήτησε γνωμάτευση από ιδιωτικό νομικό γραφείο για το εάν οι ενέργειες της ήταν νόμιμες.

  • Σήμερα η ΕΚΤ αρνείται να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο εκείνης της γνωμάτευσης που πληρώθηκε με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών.
  • Αν πράξατε νομίμως κ. Ντράγκι, γιατί φοβάστε να δημοσιοποιήσετε την γνωμάτευση;
  • Εμείς απαιτούμε να μάθουν οι ευρωπαίοι το περιεχόμενο εκείνης της γνωμοδότησης!

Στη Ευρωζώνη, η δυνατότητα της ΕΚΤ να κλείνει τις τράπεζες ενός κράτους-μέλους με αποφάσεις που λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών, και χωρίς καμία διαφάνεια, παραβιάζει κάθε δημοκρατική αρχή. Παραβιάζει ακόμα την φιλοδοξία και την καταστατική υποχρέωση της ΕΚΤ να είναι ανεξάρτητη και υπεράνω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το ελάχιστο που μπορούν να περιμένουν οι Ευρωπαίοι, είναι πρόσβαση σε νομικές γνωμοδοτήσεις για τις οποίες έχουν πληρώσει οι ίδιοι!

Ως ένα πρώτο βήμα καμπάνιας για την Διαφάνεια στην ΕΕ και την ΕΚΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης (DiEM25) και το μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Fabio De Masi (GUE/NGL) θα καταθέσουν επίσημο αίτημα στην ΕΚΤ να δημοσιοποιηθεί η σχετική νομική γνωμάτευση.»