Ψήφισμα με το οποίο «καταδικάζονται ο συστημικός ρατσισμός και η αστυνομική βία» εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Από το κείμενο που συντάχθηκε στη συνεδρίαση απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να θέσει στο στόχαστρο τις ΗΠΑ, με τους εισηγητές να «καταδικάζουν» στα λόγια την προ εβδομάδων  δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, αν και απουσιάζει η αναφορά της δολοφονίας του επίσης αφροαμερικανού Ρεϊσάρντ Μπρουκς από αστυνομικούς στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Την πρόταση ψηφίσματος είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ -από το οποίο έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ από το 2018 – για τις αφρικανικές χώρες, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που έγινε η αφορμή για το τεράστιο κίνημα κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στις ΗΠΑ και τον κόσμο. Οι Αφρικανικές χώρες επέμειναν ότι λόγω του επείγοντος που δημιούργησε η κατάσταση στις ΗΠΑ, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθούν οι επί δεκαετίες ρατσιστικές διακρίσεις που υφίστανται οι Αφροαμερικανοί στη χώρα.

Το κείμενο που πέρασε ομόφωνα από το Συμβούλιο, περιορίζεται στην έκκληση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ, να «προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με τον συστημικό ρατσισμό, τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κακομεταχείριση των Αφρικανών και των προσώπων αφρικανικής υπηκοότητας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου». Όπως διευκρινίζεται, θα πρέπει να εξεταστούν «τα γεγονότα που προκάλεσαν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και άλλων Αφρικανών και πολιτών αφρικανικής καταγωγής, με στόχο να καθοριστούν οι ευθύνες και να απονεμηθεί δικαιοσύνη στα θύματα».

Όλο το χρονικό της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το τελικό κείμενο ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησαν οι ΗΠΑ ώστε να αφαιρεθεί από το κείμενο μέρος του περιεχομένου του. Πολλές δυτικές χώρες εξέφρασαν επιφύλαξη για το αν θα έπρεπε να βρεθούν στο στόχαστρο μόνο οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν μια παγκόσμια καταδίκη του ρατσισμού.