«Η αρχιτεκτονική της αντικατάστασης του Obamacare θα αποφασιστεί, όπως πρέπει, μέσω της νομοθετικής διαδικασίες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», τόνισε ο Πενς σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις που είχε με ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο διάδοχό του Ντόναλντ Τράμπ την 20ή Ιανουαρίου, κάλεσε μετ' επιτάσεως τους δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να υπερασπίσουν τον νόμο που προώθησε. Η έκκληση του Ομπάμα έγινε μετά τη δήλωση του Πενς ότι η κατάργησή του νόμου θα αποτελέσει την «πρώτη προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη» της κυβέρνησης Τράμπ.

Η Γερουσία άρχισε σήμερα να συζητά ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα δώσει το έναυσμα για την κατάργηση του λεγόμενου Affordable Care Act (ο «Νόμος περί οικονομικά προσιτής περίθαλψης» του 2010), χάρη στο οποίο,  2ο εκατομμύρια άνθρωποι που δεν είχαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στις ΗΠΑ μπόρεσαν να την αποκτήσουν.

Ο Ομπάμα θεωρεί τον νόμο αυτό ένα ορόσημο της προεδρίας του. Οι δημοκρατικοί κατηγορούν τους ρεπουμπλικάνους ότι θέλουν να καταργήσουν το νομοθέτημα αυτό χωρίς να έχουν κανένα σχέδιο για το τι θα αντικαταστήσει το Obamacare. «Το ρεπουμπλικανικό σχέδιο για την κατάργηση του συστήματος υγείας δεν θα κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά», σχολίασε ειρωνικά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ—παραπέμποντας στο κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ: «θα κάνει την Αμερική άρρωστη ξανά, θα αντικαταστήσει με το χάος μια οικονομικά προσιτή περίθαλψη», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα, ο οποίος πήγε στο Κογκρέσο νωρίτερα σήμερα, «μας ενεθάρρυνε να δώσουμε μάχη», σημείωσε ο δημοκρατικός βουλευτής Ιλάιτζα Κάμινγκς μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Πενς, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, πήγε στο Καπιτώλιο για να συζητήσει το πώς θα καταργηθεί ο νόμος και κλιμάκωσε τη ρητορική επίθεση εναντίον του, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν, ο οποίος έκρινε ότι το Obamacare διέλυσε το σύστημα πρόνοιας και περίθαλψης της χώρας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τραμπ έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι οι ρεπουμπλικάνοι πρέπει να χειριστούν το θέμα «προσεκτικά», κάνοντας λόγο περί ενός «αποτυχημένου» προγράμματος, μιας «καταστροφής» με «ανεπαρκή» κάλυψη και «τεράστιες αυξήσεις» των ασφαλίστρων, καλώντας τα μέλη του κόμματός του να μην αφήσουν τους «κλόουν του Σούμερ» να ξεφύγουν.