Όπως πρόφτασε να αναδημοσιεύσει στα ελληνικά το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε την Παρασκευή ότι το εμβόλιο του κορονοϊού αναμένεται να φτάσει στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Ορμπάν εξήγησε ότι η χώρα του συνομιλεί με τη Ρωσία και την Κίνα για τα εμβόλια, κάτι που θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αποκτήσει πρόσβαση σε δύο ή τρία διαφορετικά εμβόλια την άνοιξη.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στις μαζικές συναθροίσεις μέχρι στιγμής, ενώ τα σχολεία και τα καταστήματα λειτουργούν κανονικά. Εξάλλου έχουν διεξαχθεί ποδοσφαιρικοί αγώνες με παρουσία κοινού σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο ο Ορμπάν στη συνέντευξή του προειδοποίησε ότι από τη Δευτέρα, όσοι δεν ακολουθούν τους κανόνες για τη χρήση μάσκας θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα, ενώ τόνισε ότι οι αρχές θα κλείσουν εστιατόρια και καταστήματα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κλινικά αποδεδειγμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ ιατρικός σύλλογος της Ουγγαρίας ζήτησε την Τρίτη από την κυβέρνηση να περιορίσει τις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και να επαναφέρει το ειδικό ωράριο για τους ηλικιωμένους στα καταστήματα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αυξάνει, όπως και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με covid-19.

Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων αυτών, με τον Ορμπάν να προσπαθεί να αποφύγει αυστηρό lockdown όπως αυτό της άνοιξης, το οποίο προκάλεσε ύφεση 13,6% στην οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Μέχρι χθες στην Ουγγαρία είχαν καταγραφεί 68.127 κρούσματα κορονοϊού και 1.634 θάνατοι, ενώ 3.197 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Στα μέσα Αυγούστου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στη συμφωνία της ΕΕ για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, δήλωσε ότι θα διατεθούν στη χώρα μας συνολικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου, με την πρώτη παρτίδα να φτάνει τον Δεκέμβριο, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η φάση 4 των κλινικών δοκιμών τον Νοέμβριο.

Μάλιστα για τις δηλώσεις του υπουργού και την κριτική που εξέφρασε η αντιπολίτευση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη στήριξη του στις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια.

Εμβόλιο στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο αν ολοκληρωθούν οι δοκιμές υπόσχεται ο Κικίλιας

Λίγες εβδομάδες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ότι το εμβόλιο θα φτάσει σε λίγες εβδομάδες, «έχουμε δρομολογήσει την παράδοση και διανομή του εμβολίου με έναν πολύ ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε κάποια στιγμή τον Οκτώβριο. Οπότε, μόλις γίνει η ανακοίνωση θα αρχίσουμε. Αυτό θα γίνει από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά». Μάλιστα, οι αισιόδοξες προβλέψεις του Τραμπ σήκωσαν κλίμα αντιδράσεων από τους ειδικούς της Υγείας.