Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Ορμπάν τόνισε ότι το ΕΛΚ «πρέπει να αναζητήσει ένα καινούργιο μονοπάτι» για τη συνεργασία με τα ακροδεξιά κόμματα και υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή ακολουθεί λανθασμένη πορεία, προσπαθώντας να συνδεθεί με δυνάμεις της Αριστεράς. «Το ΕΛΚ ετοιμάζεται να διαπράξει αυτοκτονία και να συνδεθεί με την Αριστερά».

Αναφερόμενος στην ακροδεξιά συμμαχία ευρωπαϊκών κομμάτων που προσπαθεί να σχηματίσει ο Σαλβίνι, αλλά και την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ιταλία, ο Ορμπάν τόνισε ότι ο υπουργός Εσωτερικών προχωρά με σωστά βήματα και για τον λόγο αυτό «νομίζω ότι ο Σαλβίνι είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή».

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, ο Ορμπάν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίζεται λάθος το ζήτημα, καθώς πρέπει να δώσει στο κάθε κράτος τη δυνατότητα να χειριστεί μόνο του τα δικά του σύνορα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το ζήτημα της μετανάστευσης θα πρέπει να φύγει από τον έλεγχο της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Υπενθυμίζεται ότι εντός του ΕΛΚ, επικρατεί δυσαρέσκεια από ορισμένα κόμματα για τον Ορμπάν. Τον Μάρτιο το κόμμα αποφάσισε την αναστολή συμμετοχής του ουγγρικού κόμματος Fidesz στις διεργασίες του ΕΛΚ, με 190 ψήφους υπέρ της απόφασης και 3 ψήφους κατά, βρίσκοντας έτσι μια μεσοβέζικη λύση προκειμένου να μην τον διαγράψουν.

Αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν η κόντρα που ξέσπασε εντός του ΕΛΚ με αφορμή την κίνηση του κόμματος του Ορμπάν να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο αφίσες όπου παρουσιαζόταν  ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ μαζί με τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος να χαμογελούν, ενώ στη λεζάντα αναγραφόταν «Έχετε επίσης το δικαίωμα να ξέρετε τι ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες!».

Ωστόσο, ο ίδιος ο Γιουνκέρ προ ημερών εξύμνησε τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, λέγοντας ότι τον θεωρεί ήρωα και τον θαυμάζει από την εποχή που ο στρατός της Σοβιετικής Ένωσης βρισκόταν στην Ουγγαρία.