Ρεσιτάλ κυνισμού από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ήταν «εθνικό καθήκον να 'σκοτώσουμε' το δημοψήφισμα για το ευρώ», παραδέχτηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ANT1.

Ο Ευ. Βενιζέλος εξήγησε με αυτό τον τρόπο τη δήλωση που έκανε ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου 2011, επιστρέφοντας από τις Κάννες, με την οποία αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Λυτρωτικό» τρεις μέρες πρις


Παραδέχθηκε πάντως, ότι τρεις μέρες πριν, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είχε χαρακτηρίσει «εθνικά λυτρωτικό» το δημοψήφισμα.
 
Όπως διευκρίνισε αυτό που είπε, ήταν ότι «είναι εθνικά λυτρωτικό όλο το σχήμα όπως διαμορφώνεται». 
 
 

Επιβλήθηκε ο Παπαδήμος
 

Ο Ευ. Βενιζέλος παραδέχτηκε επιπλέον ότι ο Λ. Παπαδήμος επιβλήθηκε ως πρωθυπουργός και αυτοί που τον επέβαλαν ήταν «στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματικοί κύκλοι». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από το μνημόνιο και ότι με την επιλογή αυτή, η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ και γλίτωσε το 75%.
 
Αν δεν γινόταν αυτό, πρόσθεσε, θα χάναμε το 75% και θα γλιτώναμε μόνο το 25%. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα απειλούνταν με έξοδο από το ευρώ. «Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμαζόταν ως σενάριο κατ΄ επανάληψη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ο ίδιος έχω ζήσει δραματικές στιγμές να ασκούν πιέσεις σε μένα για να ετοιμάσουμε σενάριο εξόδου από το ευρώ».
 

Περί συμβολικού εμφυλίου


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα το κάνει ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Από τις δηλώσεις του δεν προκύπτει ότι θα επισκεφτεί τον κ. Παπούλια για να υποβάλει την παραίτησή του. 

Όπως είπε, «πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», προσθέτοντας ότι η χώρα δεν είναι δυνατό να κάνει τα τελευταία βήματα εξόδου «από την κρίση και το μνημόνιο, υπό συνθήκες εθνικού διχασμού και συμβολικού εμφυλίου πολέμου».
 
Και πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει να ενωθεί εθνικά και κοινωνικά». Ανέφερε επίσης ότι έχει «μια σειρά πράγματα» στο μυαλό του για να θέσει στον κ. Παπούλια, αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερα. Χαρακτήρισε «παιδαριώδεις ιστορίες», όσα ακούγονται περί αποχώρησής του από τα πολιτικά πράγματα της χώρας, για να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.