Ο Ερβέ Φαλσιανί αναφέρει τα παραπάνω στο βιβλίο του «Το Χρηματοκιβώτιο των Φοροφυγάδων» που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα. 
 
Σύμφωνα με απόσπασμα του βιβλίου που προδημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Φαλσιανί υποστηρίζει ότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου, μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, περιλαμβανόταν στη λίστα των «χρυσών καταθετών» της HSBC διατηρώντας «λογαριασμό ύψους 500 εκατ. ευρώ».
 
Το γεγονός αυτό ήταν σε γνώση του Νικολά Σαρκοζί και, κατά την εκτίμηση πάντα του Ερβέ Φαλσιανί, μπορούσε να το χρησιμοποιήσει το 2011 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας για την άσκηση πίεσης στον Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
 

Όπλο εκβιασμού
 

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corrierre della Sera, ο Φαλσιανί υποστηρίζει ότι η λίστα των χρυσών καταθετών της HSBC -στην κατοχή αρκετών χωρών εδώ και αρκετά χρόνια- χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να επιβληθούν πολιτικές λιτότητας. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας. 
 
«Ο Φαλσιανί θυμίζει τον Παπανδρέου και κάνει λόγο για 'πίεση και εκβιασμό'» γράφει η Corriere della Sera.
 
«Το 2011 επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας τέθηκε ο (σ.σ. πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά) Σαρκοζί, ο οποίος είχε αυτή τη λίστα και, γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου» γράφει ο Φαλσιανί στο βιβλίο του, βάσει του αποσπάσματος που προδημοσιεύει η Corriere.
 
«Όπως είχε συμβεί στις ΗΠΑ, η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε σαν όπλο εκβιασμού και διαπραγματεύσεων. Στην Ελλάδα, η λίστα εξαφανίστηκε… Στην Ελλάδα, όπως και αλλού, δεν ξεκίνησε καμία επίσημη έρευνα» επισημαίνει.
 
Στο βιβλίο του, με τίτλο La cassaforte degli evasori  (Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων), το οποίο συνέγραψε μαζί με τον δημοσιογράφο της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Sole 24 Ore Άντζελο Μινκούτσι, αναφέρει ένα ακόμη όνομα από το «μέτωπο του Νότου»: «Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ισπανία, ο Εμίλιο Μποτίν από την Banco Santander (της οποίας ήταν ιδιοκτήτης ως τον θάνατό του τον περασμένο Σεπτέμβριο), ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC στη Γενεύη». 
 
 

Από Φαλσιανί σε Λαγκάρντ
 

Ο 44χρονος γαλλοϊταλός Φαλσιανί, που καταζητείται από τις ελβετικές αρχές, μεγάλωσε στο Μονακό και προσελήφθη ως αναλυτής συστημάτων υπολογιστών σε εκεί υποκατάστημα της HSBC το 2000. Έξι χρόνια αργότερα μετατέθηκε στην HSBC Γενεύης όπου την διετία 2006-2007 συγκέντρωσε οικονομικά στοιχεία για περισσότερους από 106.000 πελάτες της τράπεζας από τουλάχιστον 200 χώρες που διατηρούσαν 300.000 και πλέον ιδιωτικούς λογαριασμούς.
 
Όταν τον Δεκέμβριο του 2008 οι ελβετικές αρχές τον κάλεσαν για να τον ανακρίνουν, ο Φαλσιανί κατέφυγε με την σύζυγο και τα δυο παιδιά τους στη Γαλλία. Εκεί κατέβασε εμπιστευτικές πληροφορίες από τους λογαριασμούς της HSBC σε πέντε δισκέτες τις οποίες παρέδωσε στις γαλλικές αρχές -που δεν μπορούν να τον εκδώσουν στην Ελβετία διότι ο νόμος απαγορεύει την έκδοση γάλλων πολιτών.
 
Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω της τότε υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ (και νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), μοιράστηκε τις πληροφορίες με άλλες κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων η ελληνική -εξ ου και η μετονομασία της «λίστας Φαλσιανί» σε «λίστα Λαγκάρντ».