«Το νομοσχέδιο περιόριζε και περιορίζει το δικαίωμα στις συναθροίσεις. Δυναμιτίζει το κλίμα, οδηγεί σε διχαστικές αντιπαραθέσεις. Υπήρξαν αντιδράσεις από φορείς εργαζομένων. Παρά τη διάθεση Γεννηματά να επιδιώξει εποικοδομητική στάση, το νομοσχέδιο παραμένει αντιδημοκρατικό. Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι βασικό κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη Βουλή, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου που περιορίζει σημαντικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Ακολουθώντας τη στάση που τήρησε ο έτερος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, που χαρακτήρισε «αποφασιστικό περιορισμό δικαιώματος συνάθροισης», ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «αν έπρεπε να υπάρχει ένας νόμος για τις διαδηλώσεις θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να προστατεύει το διαδηλωτή που διαδηλώνει ειρηνικά».

«Μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη»: Ηχηρή διαφοροποίηση Καστανίδη στο ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο περιορισμού διαδηλώσεων

Ακόμα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «το νομοσχέδιο περιορίζει ακόμα και ποινικοποιεί τις ειρηνικές διαδηλώσεις», ενώ «δίνονται υπερεξουσίες στην εκάστοτε εξουσία να απαγορεύει διαδηλώσεις».

Σημειώνεται πως λίγες ώρες νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά παραχώρησε μία πανηγυρική ομιλία, κατά την οποία υποστήριξε πως το ΚΙΝΑΛ και η ίδια «ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι» το νομοσχέδιο.

«Θέλατε να απαγορεύσετε τις διαδηλώσεις με το έκτρωμα που μας φέρατε, με διατάξεις της ντροπής από το χρονοντούλαπο της Δεξιάς. Ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο από την αρχή, εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα με θεσμικές εγγυήσεις. Ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, την ώρα που εκτός από τα δύο σημαντικά στελέχη του κόμματος που εμφανίζονται εντελώς αντίθετα στο νομοσχέδιο, τρία ακόμη, εμφανίζονται να έχουν σημαντικές αντιρρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Μουλκιώτης και Ανδρέας Πουλάς, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες και κατά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ διατύπωσαν έντονες διαφωνίες.

Η Γεννηματά υποστηρίζει πως έγραψε με «δημοκρατικό μελάνι» το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων που θα ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ