Εν μέσω πανδημίας και ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και οδεύουμε ολοταχώς προς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, προ ημερών ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, έλαβε την απόφαση να επιστρέψουν οι φίλαθλοι σε ποσοστό 5-10% επί της χωρητικότητας των γηπέδων, δημιουργώντας πλήθος αντιδράσεων αναφορικά με την επικινδυνότητα έξαρσης των κρουσμάτων μετά από αυτό το ενδεχόμενο.

Το πρωί της Τρίτης, μέσω κυβερνητικών πηγών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να πάρει άρει την απόφαση. «Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες», αναφέρεται και συμπληρώνεται πως «ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην Ελλάδα, έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες».

Ωστόσο ο υφυπουργός Αυγενάκης δεν ήταν ο μόνος που αδειάστηκε από τον πρωθυπουργό. Επίσης το πρωί της Τετάρτης λίγες ώρες πριν την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Στέλιος Πέτσας είχε σπεύσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη να υπερασπιστεί την κυβερνητική γραμμή για άνοιγμα των γηπέδων στους φιλάθλους.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπεραμυνόμενος της κριτικής για την απόφαση, «τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σε συνεννόηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες, εν προκειμένω με την UEFA. Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά κι έχουν πολύ αυστηρές κυρώσεις για όποιον δεν τα τηρεί. Επίσης είναι αριθμημένες αυτές οι θέσεις. Ξέρουμε ποιος είναι αυτός που πηγαίνει οπότε είναι πολύ πιο εύκολη και η ιχνηλάτηση αν υπάρξει κάποιο κρούσμα».

«Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο με την πανδημία»

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος σημείωσε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί υπερθεμάτιζε για την απόφαση του υφυπουργού αθλητισμού κύριου Αυγενάκη σχετικά με την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα εν μέσω πανδημίας. Δυο ώρες αργότερα ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να αδειάσει πανηγυρικά και τον υφυπουργό του και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο».

Επίσης πρόσθεσε ότι «αν θέλει να κάνει καψόνια στους υπουργούς του είναι δικαίωμά του. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, αλλά ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο με την πανδημία».