Το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι δεύτερες σκέψεις σε πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ για μια επιλογή που θα «εκφράζει το πλειοψηφικό ρεύμα εντός της κοινωνίας» και οι, για μια ακόμη φορά γεμάτες πλατείες, ανάγκασαν χθες το Μαξίμου να αναβάλει την ανακοίνωση του εκλεκτού για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το όνομα του υποψηφίου θα ανακοινωθεί τελικά και θα συζητηθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη. Για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα και η ΚΟ των ΑΝΕΛ. Την Τετάρτη η ψηφοφορία στη Βουλή.
 
Το Μέγαρο Μαξίμου ανέτρεψε αργά το βράδυ της Κυριακής τον αρχικό σχεδιασμό του να προβεί σε ανακοινώσεις αναφορικά με το πρόσωπο που θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας ως διάδοχο του Κάρολο Παπούλια.

Όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, εκείνο που προβληματίζει περισσότερο το Μαξίμου είναι το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ δεν είδε από την πρώτη στιγμή με καλό μάτι την αποχώρηση του Δ. Αβραμόπουλου από το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών και Μετανάστευσης και η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν ήθελε πριν το Eurogroup να χάσει την όποια στήριξη απολαμβάνει από τον πρόεδρο της Κομισιόν. Δευτερευόντως η χώρα είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι θα χάσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, ενώ σε περίπτωση που τη θέση του κ. Αβραμόπουλου στην Ε.Ε. καταλάβει ο κ. Παπαδημούλης, θα χαθεί και η αντιπροεδρία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το απόγευμα είχε κληθεί στο Μαξίμου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο υπουργός έμεινε περίπου μία ώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο και βγαίνοντας έδειχνε φανερά ταραγμένος από τη συζήτηση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εσωκομματική μειοψηφία δεν επιθυμεί την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη τους λόγους για τους οποίους έχει επιλέξει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ωστόσο ο υπουργός αντέδρασε και ζήτησε να συνεδριάσουν τα όργανα και να ληφθούν αποφάσεις. Για το λόγο αυτό θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. 
 
Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η θέση του οποίου στο Κολέγιο των Επιτρόπων θα μείνει κενή. 
 
Ο ορισμός του Δημήτρη Παπαδημούλη στο συγκεκριμένο αξίωμα ενδεχομένως να προβληματίζει τον πρόεδρο της Κομισιόν, επειδή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του μαζί με την ομάδα της Ευρωαριστεράς.
 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πάνος Καμμένος επιθυμεί να δει την Ντόρα Μπακογιάννη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Ωστόσο, και η περίπτωση της Ντ. Μπακογιάννη προσκρούει στην άρνηση της Αριστερής Πλατφόρμας για επιλογή υποψηφίου που ψήφισε όλους τους μνημονιακούς νόμους. 
Φαβορί εξακολουθεί να είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η έκπληξη της τελευταίας στιγμής αφού εκφράστηκαν αντιρρήσεις στο πρόσωπό του. Αλλωστε, πηγές από το χώρο της κεντροδεξιάς κι όχι μόνο ζητούν ήδη από τον Ελληνα Επίτροπο να αποσυρθεί ο ίδιος από την υποψηφιότητα προκειμένου να μη γίνει αντικείμενο διαμάχης στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί είπαν ότι δεν μπορεί να προταθεί ένας πολιτικός που ψήφισε όλα τα μνημόνια. Ετσι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και δεν αποκλείεται να υπάρξει ανακοίνωση ονόματος που θα προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα όπως αυτό της συγγραφέρως Ιωάννας Καρυστιάνη, του Μανόλη Δρεττάκη και του Προκόπη Παυλόπουλου.