Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», που επικαλείται καλά πληροφορημένες κοινοβουλευτικές πηγές, ο Γιάννης Μπούγας, πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής που ερευνά τυχόν ευθύνες του Δ. Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis, είχε παραδεχθεί στη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο στο θέμα της εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την επιτροπή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Γ. Μπούγας είχε κάνει λόγο για δυσερμήνευτες νομικές, αλλά και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, ενώ φέρεται να εκτίμησε πως ορθά ελέχθη πως η διάταξη του άρθρου 14 κάνει λόγο για μάρτυρα που όντως έχει ήδη εξεταστεί και όχι πριν. Άρα η εξαίρεση των Πολάκη – Τζανακόπουλου δεν ευσταθεί.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής διευκρίνισε τότε ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη και όχι της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής όμως ο Γ. Μπούγας τροποποίησε τη θέση του, επιμένοντας στην εξαίρεση των δύο βουλευτών.

Επιστολή Τσίπρα για την εξαίρεση Πολάκη – Τζανακόπουλου προς Τασούλα – Αμήχανος ο Πρόεδρος της Βουλής

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ στην επιτροπή, αποφάσισε την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής από το 2010, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για προσχηματική επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης, επισημαίνοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και βλαπτικό  νομολογιακό προηγούμενο για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής.

«Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.

Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας».