του Θάνου Καμήλαλη

Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, βρισκόταν σε πάνελ τηλεοπτικής εκπομπής του ΑΝΤ1, όταν μεταδόθηκε εκτάκτως η είδηση για νέο ναυάγιο με πρόσφυγες σε ελληνικά ύδατα, αυτήν τη φορά νοτιοδυτικά των Παξών. Η συγκυρία έδωσε στους τηλεθεατές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την αυθόρμητη αντίδρασή του: «Φανταστείτε πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι (σ.σ. οι πρόσφυγες που κινδυνεύουν) που γνώριζαν ότι λειτουργεί και το 112 και πήραν τηλέφωνο. Έχουμε πέσει θύματα ομαδικής προσπάθειας αλλοίωσης της χώρας αλλά θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση!».

Υπό μία έννοια, ήταν μία στιγμή βαθιάς ειλικρίνειας ή άμεσων πολιτικών αντανακλαστικών από τον Υπουργό, που απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Χωρίς φιοριτούρες, χωρίς τους όποιους, στην περίπτωσή του, «καθωσπρεπισμούς», τους οποίους εξέφρασε αργότερα, μαζί με συλλυπητήρια, μιλώντας στην ΕΡΤ, μία αντίδραση ωμής, κυνικής προπαγάνδας και χλεύης προς ένα τραγικό συμβάν. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που συμβαίνει αυτό, ο ίδιος πολιτικός έχει μιλήσει πριν μερικούς μήνες για «εισβολείς», απλά ήρθε η «κακιά ή ώρα» και ο Γεωργιάδης ήταν η πρώτη κυβερνητική αντίδραση στην τραγωδία. Συν τοις άλλοις, είναι πιθανό οι πρόσφυγες να προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως σημειώνει το ΚΚΕ.

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Όλγας Γεροβασίλη και του Αλέξη Χαρίτση. Η διαφωνία εδώ, δεν είναι με το μήνυμα και το περιεχόμενο, απόλυτο δίκιο έχει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά είναι με τον πομπό. Γιατί θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πρόσφυγες πνίγονταν στις ελληνικές θάλασσες και την περίοδο 2015-2019. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η κατάπτυστη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που δημιούργησε τις Μόριες, υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να θυμίσουμε ότι κυνικές δηλώσεις, μικρότερης φυσικά έντασης και στόχευσης, είχαμε ακούσε και επί ΣΥΡΙΖΑ. «Όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα να διαμαρτυρηθούν στις Βρυξέλλες» είχε δηλώσει το 2017 για παράδειγμα, ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας στην ίδια συνέντευξη ότι «δεν μπορεί» να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα θύματα στα hotspots, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών.

Ως είθισται, επί Νέας Δημοκρατίας, ακολουθεί το μάζεμα. «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τη σημερινή τραγωδία στους Παξούς» δήλωσε στο ΑΠΕ, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, που φαίνεται ότι έχει αυτήν και μόνο αρμοδιότητα στο υπουργικό συμβούλιο. Να εκφράζει την κυβερνητική «λύπη».

Πριν από μερικούς μήνες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρισκόταν σε έκθεση προς τιμή του φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη και φωτογραφιζόταν να κοιτάει κι αυτές που απεικόνιζαν με τρόπο μοναδικό το προσφυγικό δράμα. Τώρα, μία που η θέση της κυβέρνησης του απέναντι σε νεκρούς είναι κάπως διφορούμενη, μήπως θα ήταν υπεύθυνο να ξεκαθαρίσει επιτέλους κάποια πράγματα; Αλλιώς, το μήνυμα εμείς το λαμβάνουμε μια χαρά, θα πρέπει να το λάβουν, ξανά επιτέλους, και οι «φιλελεύθεροι» υποστηρικτές του.