Λίγο μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μπροστά από τα γραφεία του AfD στην Κολωνία, στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Βερολίνο.
 
Στη γερμανική πρωτεύουσα μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει τη συγκέντρωση των σχεδόν χιλίων ανθρώπων έξω από την αίθουσα που είχε νοικιάσει το ακροδεξιό κόμμα για την εκλογική βραδιά στην Αλεξάντερπλατς.

Με κεντρικά συνθήματα «όλο το Βερολίνο μισεί τους ναζί», «έξω οι ναζί» και «ο ρατσισμός δεν είναι εναλλακτική», οι διαδηλωτές εναντιωνόντουσαν κατά του εκλογικού αποτελέσματος, και συγκεκριμένα του ποσοστού που πήρε το ακροδεξιό κόμμα AfD.«Πρέπει να δείξουμε ότι δεν θα δεχθούμε ένα τέτοιο κόμμα στη Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο Ματίας, ένας διαδηλωτής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 


Ανησυχίες από Εβραϊκές οργανώσεις

«Ελπίζουμε ότι τα κεντρώα κόμματα στη Μπούντεσταγκ θα διασφαλίσουν ώστε το AfD να μην εκπροσωπείται στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο.
 
«Κάποιες από τις απόψεις που έχει εκφράσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εμπεριέχουν ανησυχητικά ποσοστά μισαλλοδοξίας που δεν έχει παρουσιαστεί στη Γερμανία για πολλές δεκαετίες και που φυσικά ανησυχούν πολύ τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους Εβραίους», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση του.
 
Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με τη «μεγαλύτερη πρόκληση» μετά το 1949, σημειώνει το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων της Γερμανίας. «Δυστυχώς, οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα», δήλωσε ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του Συμβουλίου. «Ένα κόμμα που ανέχεται στις τάξεις του ιδέες της άκρας δεξιάς και περιφρονεί τις μειονότητες στη χώρα μας εκπροσωπείται όχι μόνο σε σχεδόν όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια, αλλά και στη Μπούντεστακ», κατήγγειλε.
 
Για τη Γερμανία αυτή είναι «η μεγαλύτερη δημοκρατική πρόκληση μετά το 1949», συνεχίζει ο Σούστερ. «Αναμένω από τις δημοκρατικές μας δυνάμεις να αποκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο του AfD και να ξεσκεπάσουν τις κενές και λαϊκιστικές υποσχέσεις του», κατέληξε.
 
Στο μεταξύ ο Ρόναλντ Λάουντερ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου με έδρα τη Νέα Υόρκη σημείωσε: «Είναι φρικτό που το AfD, ένα αισχρό κίνημα αρνητών που θυμάται το χειρότερο παρελθόν της Γερμανίας και θα έπρεπε να έχει τεθεί εκτός νόμου, έχει τώρα να προωθήσει την χυδαία του πλατφόρμα μέσω του κοινοβουλίου».