X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο ρόλος της δημόσιας ΠΦΥ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ο θάνατος της γυναίκας στην Καστοριά, της γυναίκας που πέθανε αβοήθητη στο σπίτι της, ήταν ένα τραγικό γεγονός δυστυχώς αναμενόμενο. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ. Από την εμφάνιση των πρώτων περιστατικών κορονοϊού στην χώρα μας, στο Κέντρο Υγείας Δάφνης μας προβλημάτισε η εντελώς εσφαλμένη και εκτός κάθε ιατρικής δεοντολογίας οδηγία του ΕΟΔΥ: « δίνουμε συμβουλές από το τηλέφωνο».
Ο ρόλος της δημόσιας ΠΦΥ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού
|

του Γιώργου Βήχα,

καρδιολόγου, εθελοντή γιατρού στο Μητροπολιτικό κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Μας προβλημάτισε για δύο λόγους:

1. πως θα διακρίναμε χωρίς την κλινική εξέταση τα ύποπτα περιστατικά covid 19 που θα έπρεπε να νοσηλευτούν;

2. Πως θα διακρίναμε άλλες παθολογικές καταστάσεις ( εκτός covid 19) που θα έχριζαν φαρμακευτικής αγωγής; Εάν μας ξέφευγε κάτι σοβαρό;

Αμέσως αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα: να εξετάζουμε τον κάθε ασθενή.

Βρεθήκαμε όμως μπροστά στα εξής διλήμματα:

1. που θα εξετάζονται αυτοί ασθενείς με ασφάλεια, τόσο για τους υπόλοιπους ασθενείς όσο και για το προσωπικό του ΚΥ;

2. Με τι μέτρα προστασίας; ( μάσκες, στολές κτλ)

Τα λύσαμε ως εξής. Με την άμεση βοήθεια της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου φτιάξαμε στην είσοδο του ΚΥ ιατρείο με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εξετάζονται αυτοί οι ασθενείς με ασφάλεια.

Προμηθευτήκαμε από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού χειρουργικές μάσκες και μερικές στολές για στοιχειώδη προστασία. Δημιουργήσαμε καθημερινά βάρδιες γιατρών ( παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι) για να εξετάζουν αυτά τα περιστατικά.

Οι ελλείψεις που δεν μπορέσαμε να καλύψουμε, γιατί μόνο η πολιτεία μπορεί να τις καλύψει, ήταν:

1. έλλειψη διαγνωστικών tests και του απαραίτητου προσωπικού

2. έλλειψη ακτινολογικού

Παρά τις ελλείψεις με την τακτική που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε διαγνώσαμε πνευμονίες ( κλινικά ) και τα περιστατικά τα στείλαμε αμέσως σε νοσοκομεία αναφοράς ως ύποπτα για covid 19. Διαγνώσαμε άλλες παθολογικές καταστάσεις και δόθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Συμπερασματικά, η οδηγία του ΕΟΔΥ είναι προς την λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αναθεωρήσουν άμεσα.

Η ΠΦΥ και συγκεκριμένα τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών αλλά με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Όλα τα ΚΥ και όχι 10 σε όλη την Ελλάδα. Όσο πιο έγκαιρα διαγνωσθεί η νόσος τόσο πιο λίγα θα είναι τα σοβαρά περιστατικά άρα και εκείνα που θα χρειαστούν ΜΕΘ.

Δυστυχώς την ΠΦΥ την υποβάθμισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και φέρουν όλοι ακέραια την ευθύνη για αυτό.

Αντί να δίνουν 30.000.000 στα ιδιωτικά κέντρα να τα επενδύσουν έστω και τώρα την ύστατη στιγμή στην δημόσια ΠΦΥ. Αντί να πληρώνουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ επίταξη τώρα χωρίς καμία προϋπόθεση.

Τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις