Αρχές 2008: Μέσα σε ένα μήνα, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης εξαπολύει πέντε (5) φορές επίθεση κατά του ΣτΕ. Συμπτωματικά, είναι οι μέρες που το δικαστήριο βγάζει την κρίσιμη απόφασή του για το Mall…

10 Ιανουαρίου 2008. Η ημερομηνία της επίσημης κήρυξης πολέμου από την κυβέρνηση εναντίον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Λέμε «επίσημης» γιατί αυτός ο πόλεμος μαίνεται ανεπισήμως εδώ και χρόνια, επί όλων των κυβερνήσεων.

Εμπροσθοφυλακή σε αυτή την επίθεση, ο τότε υπουργός… Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης.

 

Αφορμή, οι νομοθετικές διατάξεις που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση της ΝΔ, οι οποίες προέβλεπαν την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, χωρίς δημόσια συζήτηση, αλλά και «παράξενες» αλλαγές για τους δικαστές του ΣτΕ, οι οποίοι τις εξέλαβαν ως μεθόδευση για την απομάκρυνση των μη «αρεστών» στην εξουσία.

Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές προέβλεπαν να μην επιτρέπεται δικαστικός λειτουργός, περιλαμβανομένων και των αντιπροέδρων, να υπηρετεί στο ίδιο Τμήμα πέραν των 5 συνεχών ετών… Η μεθόδευση ήταν προφανής και από μία άλλη λεπτομέρεια: Η διάταξη θα ίσχυε όχι από την ψήφισή της αλλά από την έναρξη της υπηρεσίας των δικαστών σε κάποιο από τα Τμήματα του ΣτΕ. Με αυτόν τον τρόπο, η υποχρεωτική μετάθεση θα έπιανε και όλους τους τωρινούς δικαστές.

Η Ένωση Δικαστών του ΣτΕ αντέδρασε, αφενός επειδή έμαθε από τον Τύπο για τις ρυθμίσεις αυτές και αφετέρου διότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Ολομέλειας του ΣτΕ. Αυτή, τελικά, ήρθε στις 18/01/2008, με την πλειοψηφία της να θεωρεί αντισυνταγματικές τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Έκτοτε και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ο κ. Χατζηγάκης επιτέθηκε με δηλώσεις του κατά του ΣτΕ τουλάχιστον 5 φορές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την επίθεσή του στις 23/1: «Θέλω κατηγορηματικά να δηλώσω, και προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση της βραδυπορίας και ταλαιπωρίας απέναντι σε ώριμα και βασανιστικά προβλήματα, ούτε τη δημιουργία ενός “κράτους δικαστών“ και μάλιστα ολίγων, ενός μόνον δικαστηρίου».

Ημερομηνία-ορόσημο, πάντως, στον πόλεμο αυτό είναι η 1η Φεβρουαρίου 2008. Είναι η ημέρα που μερίδα του Τύπου δημοσιεύει το «ζουμί» της απόφασης 391 του Ε” Τμήματος του ΣτΕ για την υπόθεση του Mall και την είδηση ότι η υπόθεση θα πάει στην Ολομέλεια.

Την ίδια ημέρα επιλέγει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης για να εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία με τίτλο «Κράτος Δικαίου και Κράτος Δικαστών» σε ένα… ιατρικό συνέδριο, το «9o Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας». Iδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο «φάντασμα» του «Κράτους των Δικαστών», το οποίο μερικές φορές επανέρχεται με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, όπως για παράδειγμα στην επιχείρηση ελέγχου της Συνταγματικότητας των νόμων από τα δικαστήρια, παρ” όλο που καθήκον των δικαστών δεν είναι να φτιάχνουν τους νόμους, αλλά να τους εφαρμόζουν.

Ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός επέλεξε τη συγκεκριμένη μέρα για να κάνει την παρέμβασή του; Μάλλον όχι. Οι εφημερίδες γνώριζαν τουλάχιστον δύο μέρες πριν το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ για το Mall και έτσι στα φύλλα της 1ης Φεβρουαρίου γινόταν αναφορά σε αυτή. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε δελτίο τύπου – προαναγγελία της ομιλίας Χατζηγάκη και του περιεχόμενού της μία ημέρα πριν, δηλαδή στις 31 Ιανουαρίου 2008.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα των εφημερίδων (Ημερησία, Ελευθεροτυπία κ.α.) για την απόφαση του Ε” Τμήματος του ΣτΕ, η εταιρεία Lamda Development εξέδωσε στις 4 Φεβρουαρίου ανακοίνωση με«Διευκρινήσεις επί δημοσιευμάτων».

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Lamda, δηλαδή στις 5 Φεβρουαρίου, ο κ. Χατζηγάκης επιτέθηκε ακόμη μία φορά κατά των δικαστών του ΣτΕ αναφέροντας ότι «δεν εξυπηρετείται η ιδέα του «Κράτους Δικαίου» από την εμμονή ολίγων δικαστών του ΣτΕ, που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να διατηρούν επ” άπειρον τις ίδιες θέσεις, που ήδη κατέχουν πλέον της δεκαετίας» και ότι «η πολιτεία -υπακούοντας στη λαϊκή εντολή, στο Σύνταγμα και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας- έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει ριζικά φαινόμενα που οδηγούν στην αρνησιδικία και στην κατάλυση του «Κράτους Δικαίου».

[Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κειμένου βασίστηκε σε ποστ από το μπλογκ «And Justice For (M)all»]

Γιατί το έκανε αυτό η κυβέρνηση και ο υπουργός Χατζηγάκης; Απαντάει στην Ημερησία, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης: «Φοβάται τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων διότι θέλει να ασελγεί ασύδοτα και καθ έξιν σε βάρος του Συντάγματος».