Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία ο Σόιμπλε δήλωσε ότι με την ψήφιση τον μέτρων οι συζητήσεις έκαναν πρόοδο. «Βρισκόμαστε ένα βήμα παραπέρα, είναι ένα σημαντικό βήμα», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον απομένει το σημαντικό κομμάτι της εφαρμογής.  «Θα παρακολουθείται η ελληνική πρόοδος στην υλοποίηση των μέτρων. Θα προσπαθήσουμε πολύ σκληρά για να εφαρμοστούν τα σχέδια μεταρρύθμισης της Ελλάδας», ανέφερε.

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατή εντός του ευρώ και υπογράμμισε ότι πολλοί οικονομολόγοι, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, αμφιβάλλουν αν τα ελληνικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν χωρίς «κούρεμα» χρέους. «Μία προσωρινή έξοδος θα είναι το καλύτερο μονοπάτι», είπε.

Δεν αποκλείει περαιτέρω αβεβαιότητα

Ο ίδιος εστίασε στις νομικές και τεχνικές δυσκολίες που σχετίζονται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Κανείς δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει το πράγμα χωρίς ένα κούρεμα», σημείωσε και αναγνώρισε πως η επαναφορά του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα είναι δύσκολο εγχείρημα. Υποστήριξε δε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξει περαιτέρω αβεβαιότητα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για την ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, αποσαφήνισε με νόημα ότι δεν θα είναι ελαστικός σε κανένα κανόνα που σχετίζεται με την βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα. «Πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποκάλυψε ότι θα υποβάλει αίτημα στο γερμανικό κοινοβούλιο για περαιτέρω ενίσχυση προς τη χώρα, λέγοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.