Guardian
Gaza aid flotilla to set sail for confrontation with Israel
Harriet Sherwood

Οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι θα σταματήσουν το 8 πλοία που μεταφέρουν 10.000 τόνους και 800 ακτιβιστές και πολιτικούς από 40 χώρες

Ένας στολίσκος που αποτελείται από 8 πλοία που μεταφέρουν χιλιάδες τόνους υλικών οικοδόμησης, ιατρικού εξοπλισμού και άλλης βοήθειας ετοιμάζεται να φτάσει στη Γάζα τις επόμενες ημέρες, ετοιμάζοντας το σκηνικό της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, που δηλώνει ότι θα εμποδίσει τα πλοία να διασπάσουν τον αποκλεισμό της παλαιστινιακής περιοχής.

Τρία εμπορικά και πέντε επιβατηγά πλοία σκοπεύουν να συναντηθούν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Κύπρου και Λωρίδας της Γάζας προτού κατευθυνθούν στην Πόλη της Γάζας. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να σταματήσουν το στολίσκο και να τον ανακατευθύνουν προς το ισραηλινό λιμάνι του Ashdod.

Ένας από τους οργανωτές του στολίσκου, που περιλαμβάνει τρία πλοία από την Τουρκία, είναι το IHH, ένα γκρουπ ανθρωπιστικής βοήθειας που υποστηρίζεται από την Άγκυρα. Οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί από την εποχή που οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν την πολεμική σύρραξη διάρκειας τριών εβδομάδων στη Γάζα το 2008-09. Μια προσπάθεια να εμποδιστεί ο στολίσκος είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει μια τέτοια ενέργεια και να επιτρέψει τη διέλευση των πλοίων.

«Αυτό θα μπορούσε να κάνει τις σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Τουρκία πιο περίπλοκες», είπε ο Γιτζάκ Παλμόρ, εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στα πλοία βρίσκονται 10.000 τόνοι φορτίου και περίπου 700-800 ακτιβιστές και πολιτικοί από περισσότερες από 40 χώρες. Το φορτίο περιλαμβάνει οικοδομικά υλικά, ιατρικές προμήθειες και χαρτί για τα σχολεία. Ένα από τα πλοία μεταφέρει ένα πλήρες οδοντιατρείο, περιλαμβανομένων των τροχών. Μεταφέρονται επίσης μπογιές και σοκολάτες για τα παιδιά της Γάζας. Όλα αυτά έχουν πληρωθεί από δωρεές.

«Προσπαθούμε να σπάσουμε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να πούμε στον κόσμο ότι το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να καταδικάζει σε λιμό 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους», είπε η Γρέτα Μπερλίν του Κινήματος Ελευθερώστε τη Γάζα, ενός άλλου από τους οργανωτές του στολίσκου. «Μεταφέρουμε ζωτικής σημασίας προμήθειες έτσι ώστε οι κάτοικοι της Γάζας να ξαναφτιάξουν τις υποδομές τους».

Το Ισραήλ έχει επιβάλλει οικονομικό αποκλεισμό στη Γάζα από τότε που η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής πριν από περίπου τρία χρόνια. Σχεδόν όλες οι εισαγωγές και εξαγωγές έχουν μπλοκαριστεί και επιτρέπεται η δίοδος μόνο μικρής ποσότητας τροφίμων και ιατρικής βοήθειας.

Το Ελευθερώστε τη Γάζα έχει στο παρελθόν οργανώσει την αποστολή άλλων έξι πλοίων στην παλαιστινιακή περιοχή, από τα οποία τα τρία τελευταία έχουν εμποδιστεί να φτάσουν στον προορισμό τους από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια να φτάσει βοήθεια στη Γάζα. «Τα προηγούμενα πλοία έκαναν μια δήλωση – αυτά τα πλοία θα έχουν πραγματικά μεγάλο αντίκτυπο», είπε η Μπερλίν.

Το ισραηλινό Ναυτικό έχει αποκλείσει τα ύδατα σε ακτίνα 20 ναυτικών μιλίων από τη Γάζα, κάτι που έχει καταστροφική επίδραση στην αλιεία. «Δεν θα επιτραπεί στα πλοία να εισέλθουν στα ύδατα της Γάζας», είπε ο Πάλμορ.
«Αυτή η περιοχή έχει μόνη της κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ. Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη μεταφορά με κατεύθυνση είτε εντός είτε εκτός Γάζας».

Η Μπερλίν κατηγόρησε το Ισραήλ για εκφοβισμό, με την ελπίδα ότι τα σχέδια του στολίσκου θα εγκαταλειφθούν. «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν τα ύδατα της Γάζας, εκτός αν θέλουν να παραδεχτούν ότι η Γάζα βρίσκεται υπό την κατοχή τους. Εκείνοι είναι οι παρανομούντες, όχι εμείς». Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι δρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το τουρκικό φέρι Mavi Marmara σήμερα ήταν αγκυροβολημένο στην Αντάλεια της Τουρκίας μαζί με δύο εμπορικά πλοία, περιμένοντας να συναντηθεί με δύο πλοία από την Ελλάδα. «Θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί σε λίγες ημέρες», είπε ο Χουσεΐν Ορούτ της ΙΗΗ.

Ο Τζον Γινγκ, επικεφαλής του σταθμού του ΟΗΕ στη Γάζα, παρότρυνε να σταλούν περισσότερα πλοία με βοήθεια. «Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει αυτά τα σκάφη γιατί η θάλασσα είναι ανοιχτή και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν πετύχει σε προηγούμενες παρόμοιες ενέργειες, έχοντας αποδείξει ότι το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας είναι δυνατό».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα μια αναφορά του ΟΗΕ έλεγε ότι τα 3/4 των καταστροφών στις υποδομές της Γάζας που προκλήθηκαν από τη διάρκειας τριών εβδομάδων πολεμική σύρραξη δεν έχουν αποκατασταθεί λόγω του αποκλεισμού.

Ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, είπε: «Είναι παράξενο που οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λειτουργούν ως απολογητές ενός καθεστώτος που καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Χαμάς καταπιέζει τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους και τους Χριαστιανούς, έχει συντρίψει τα διεθνή μέσα και έχει καταστρέψει κάθε πολιτική αντίθεση». Πρόσθεσε ότι 15.000 τόνοι βοήθειας επιτρέπεται να περάσουν στη Γάζα κάθε εβδομάδα.

Δεκάδες πλοία επανδρωμένα από Ισραηλινούς πολίτες βγήκαν στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του στολίσκου.

Τα πλοία
» Τέσσερα εμπορικά
» Τέσσερα επιβατηγά
» Προέρχονται από Τουρκία, Ελλάδα, Ιρλανδία

Τι μεταφέρουν
» 700-800 ακτιβιστές και πολιτικούς από περισσότερες από 40 χώρες
» 10.000 τόνους προμηθειών που περιλαμβάνουν:
» Τσιμέντο
» Γεννήτριες
» Εξοπλισμό καθαρισμού του νερού
» 20 τόνους χαρτού για τα σχολεία
» Προκατασκευασμένα σπίτια
» Ιατρικό εξοπλισμό αξίας 1 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει αξονικούς τομογράφους, αναπηρικά καροτσάκια, πατερίτσες
» Ένα πλήρες οδοντιατρικό ιατρείο που περιλαμβάνει καρέκλα και τροχούς
» Αθλητικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει μπάλες ποδοσφαίρου και μπάσκετ
» Μπογιές και στιλό
» Σοκολάτα

Πώς πληρώθηκαν αυτά
» Από δωρεές