Ο στρατός και η αστυνομία της Μιανμάρ φαίνεται πως χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Tik Tok για να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές που επί εβδομάδες διαμαρτύρονται ενάντια στο πραξικόπημα του περασμένου μήνα, ανέφεραν ερευνητές, γεγονός που οδήγησε την εφαρμογή σε ανακοίνωση ότι καταργεί κάθε περιεχόμενο που υποκινεί βία. Στα επίμαχα βίντεο, ορισμένα από τα οποία είχαν δεκάδες χιλιάδες προβολές, ένστολοι και ένοπλοι άντρες απειλούν να βλάψουν διαδηλωτές που ζητούν την ανατροπή του πραξικοπήματος και την απελευθέρωση της εκλεγμένης ηγέτιδας Αούνκγ Σαν Σου Κίι.

Η ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Myanmar ICT for Development (MIDO) δήλωσε ότι ανακάλυψε περισσότερα από 800 βίντεο όπου άτομα απειλούσαν τη ζωή των διαδηλωτών, σε μια εποχή αυξανόμενης αιματοχυσίας – με 38 διαδηλωτές να δολοφονούνται την Τετάρτη σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της MIDO, Htaike Htaike Aung, δήλωσε πως τα παραπάνω ευρήματα αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και σημείωσε ότι στην πλατφόρμα υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο ένστολων (στρατιωτικών και αστυνομικών) που εκτοξεύουν απειλές κατά των διαδηλωτών.

Το TikTok είναι η τελευταία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όπου έχει πολλαπλασιαστεί το απειλητικό περιεχόμενο, η ρητορική μίσους, συνοδευόμενα από έντονη παραπληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στη Μιανμάρ. Μετά την απαγόρευση της χρήσης του Facebook από τη στρατιωτική κυβέρνηση το TikTok είδε μια ισχυρή αύξηση των λήψεων και πλέον βρίσκεται μεταξύ των 20 πιο δημοφιλών εφαρμογών στη Μιανμάρ.  Εκπρόσωπος της πλατφόρμας, που οι όροι χρήσης της απαγορεύουν την εμφάνιση όπλων, εκτός εάν βρίσκονται σε “ασφαλή περιβάλλοντα”, δήλωσε πως “Έχουμε σαφείς όρους που δηλώνουν ότι δεν επιτρέπουμε περιεχόμενο που υποκινεί σε βία ή παραπληροφόρηση που προκαλεί βλάβη… Όσον αφορά στη Μιανμάρ, καταργήσαμε και συνεχίζουμε να καταργούμε αμέσως όλο το περιεχόμενο που υποκινεί σε βία ή διαδίδει ψευδείς πληροφορίες και παρακολουθούμε στενά όλες τις αναρτήσεις για να καταργήσουμε οποιοδήποτε αντίστοιχο περιεχόμενο, που παραβιάζει τους όρους μας. “

Το Facebook, που παραμένει δημοφιλές στη Μιανμάρ παρά την απαγόρευση που επέβαλε η χούντα, φαίνεται να ενίσχυσε τον έλεγχο του περιεχομένου του από τότε που κατηγορήθηκε ότι υποβοήθησε και ενθάρρυνε τις φρικαλεότητες κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια το 2017 και έχει πλέον απαγορεύσει όλες τις σελίδες που συνδέονται με τον στρατό της Μιανμάρ. Διάφορες ερευνητικές ομάδες πιστεύουν ότι ο στρατός προσπαθεί πλέον να αυξήσει την παρουσία του σε άλλες πλατφόρμες.