Ο λόγος για το έργο «Κρίση» του νεαρού εικαστικού Τάσου Νυφαδόπουλου, το οποίο αποτελεί το πρώτο γλυπτό σε δημόσιο χώρο με θέμα την κοινωνικοοικονομική κρίση παγκοσμίως, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ο γλύπτης, όπως και χιλιάδες χρήστες του youtube, είδε τον αυτοαποκαλούμενο «πατήρ Κλεομένη» να χτυπά και να σπάζει με ένα σφυρί το έργο του, υποστηρίζοντας πως αυτό «είναι σατανιασμένο και μασωνικό άγαλμα, της νέας εποχής», και να σταματά μόνον όταν έσπασε και το ίδιο το σφυρί.
 
Ο Τ. Νυφαδόπουλος με την ομάδα του εργάζονταν επί 18 μήνες αμισθί για το έργο αυτό, που χρηματοδοτήθηκε με crowdfunding, πριν το παραχωρήσει δωρεάν στον δήμο. Από την πρώτη στιγμή μίλησε δημόσια για τον βανδαλισμό, ανεβάζοντας σχετικό βίντεο στις 5 Ιουλίου στο διαδίκτυο. Την Τετάρτη, ο ίδιος μίλησε στο ραδιόφωνο του ThePressProject, τόσο για το περιστατικό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για την επισκευή του έργου του, όσο και για την προσπάθειά του να αποδοθεί δικαιοσύνη.
 
«Κατέθεσα μήνυση επειδή θεώρησα αυτονόητη την κίνηση, όχι μόνο επειδή έχει να κάνει με ένα γλυπτό μέρος της πνευματικής μου ιδιοκτησίας, αλλά επειδή εάν δεν τον σταματήσει κανείς, αυτός ο άνθρωπος απλά θα συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε μέχρι τώρα και σε άλλα έργα» δήλωσε ο νεαρός εικαστικός, τονίζοντας πως σε τέτοια περιστατικά η ανοχή θα πρέπει να είναι μηδενική.

Παράλληλα, περιέγραψε πως στην περίπτωσή του, σε αντίθεση με την αντίδραση για το μνημείο του Ολοκαυτώματος που κινήθηκε άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι αρχές όχι μόνο δεν κινήθηκαν αυτεπάγγελτα, αλλά οι ρυθμοί τους αποδεικνύονται εξαιρετικά αργοί.
 
Μάλιστα, με αφορμή τα δύο τελευταία κρούσματα on line ανομίας του δράστη και της ομάδας του, ο γλύπτης τονίζει πως θα πρέπει με κάποιον τρόπο οι αρχές να δείξουν μεγαλύτερη εγρήγορση και να ελέγχουν για περιπτώσεις εγκλημάτων που καταγράφονται και εμφανίζονται στο διαδίκτυο.
 
«Εγώ ήμουν τυχερός και ενημερώθηκα για την εγκληματική ενέργεια του ανθρώπου αυτού, αφού κάποιος φίλος μου έστειλε το βίντεο. Δεν θα είχε γίνει τίποτα εάν δεν το είχα δει τυχαία. Δηλαδή, πρέπει να περιμένουν οι αρχές και να μην δρουν εάν δεν βγει μπροστά κάποιος; Αυτό το βίντεο είχε ξεπεράσει τις 100.000 θεάσεις, και δεν είχε πάει κανένας να το καταγγείλει στις αρχές» σημείωσε ο Τ. Νυφαδόπουλος.
 
Σήμερα, την ώρα που ο ίδιος και η ομάδα του περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης, πασχίζουν να βρουν τους πόρους για να επισκευάσουν το έργο, που σημειώνεται πως πλέον ανήκει στο Δημόσιο.
 
«Σκοπός μας είναι το έργο να επισκευαστεί το συντομότερο δυνατόν και να επικεντρώσουμε την ενέργεια μας στη λύση και όχι στο πρόβλημα» σημειώνει ο καλλιτέχνης, ζητόντας από όσους μπορούν να βοηθήσουν, να το κάνουν με όποιον τρόπο επιθυμούν.
 
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Τ. Νυφαδόπουλου στο facebook, ενώ όσοι και όσες έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την επισκευή του έργου «Κρίση», μπορούν να το κάνουν εδώ.