«Το έθνος μας παρακολουθεί μία ανελέητη εκστρατεία εξάλειψης της ιστορίας μας, δυσφήμισης των ηρώων μας, διαγραφής των αξιών μας και καταστροφής των παιδιών μας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος στεκόμενος στο όρος Ράσμορ, ανάμεσα στα αγάλματα των ιδρυτών των ΗΠΑ, του Τζορτζ Ουάσινγκτον, του Τόμας Τζέφερσον, του Θίοντορ Ρούζβελτ και του Αβραάμ Λίνκολν.

Σημειώνεται πως στον Ουάσιγκτον και τον Τζέφερσον άνηκαν σκλάβοι, και είναι αυτή η κληρονομιά τους που αμφισβητείται μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ από αστυνομικούς, η οποία και προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας του Black Lives Matter, καθώς και την αποκαθήλωση ομοσπονδιακών αγαλμάτων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως με την επίσκεψή του στο Ρασμορ έγινε ο πρώτος πρόεδρος από το 1991 και τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

«Θυμωμένοι όχλοι προσπαθούν να γκρεμίσουν τα αγάλματα των ιδρυτών μας, να αφαιρέσουν τα πιο ιερά μνημεία μας και να εξαπολύσουν ένα κύμα βίαιου εγκλήματος στις πόλεις μας» ανέφερε υπερασπιζόμενος την «εξαιρετική» Αμερική και τις πολιτικές διακρίσεων υπέρ της «λευκής ταυτότητας». Στο ακροατήριο, κατά βάση ακροατήριο λευκοί και ελάχιστοι μαύροι, με ελάχιστες μάσκες και καμία αναφορά για την ανησυχητική έξαρση της πανδημίας του Covid19 στις ΗΠΑ, ενώ ακούστηκε το σύνθημα «τέσσερα ακόμα χρόνια».

«Θα πούμε την αλήθεια όπως είναι, χωρίς να απολογούμαστε: Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η πιο δίκαιη και η πιο εξαιρετική που έχει υπάρξει ποτέ στη Γη», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος δεν περιορίστηκε στις γραφικότητες, επιμένοντας να κάνει λόγο για την «ακροαριστερή πολιτική επανάσταση που έχει σχεδιαστεί για να ανατρέψει την αμερικανική επανάσταση». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ακόμα ένα «μνημείο», τον Εθνικό Κήπο των Αμερικανών Ηρώων, που με εκτελεστική εντολή θα πρέπει να περιλαμβάνει αγάλματα μορφών όπως οι Frederick Douglass, η Amelia Earhart, ο Benjamin Franklin, ο Billy Graham, ο Alexander Hamilton, ο Thomas Jefferson, ο Martin Luther King Jr, ο Abraham Lincoln, Ronald Reagan, Jackie Robinson, Antonin Scalia, Harriet Beecher Stowe, Harriet Tubman, Booker T Washington, George Washington and Orville και Wilbur Wright.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε σύμφωνα με εκτιμήσεις 7.500 ανθρώπους, στους οποίους είχαν διατεθεί μάσκες αλλά οι περισσότεροι δεν τις φορούσαν. Ο Τραμπ έχει πραγματοποιήσει τρεις δημόσιες εκδηλώσεις που έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες υποστηρικτές του τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της δημόσιας υγείας που καλούν τους Αμερικανούς να αποφύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις λόγω της πανδημίας της COVID-19. Χθες, επτά αμερικανικές πολιτείες κατέγραψαν αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως ο ιός έχει εισβάλει και στο στενό περιβάλλον του Τραμπ. Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας και φίλη του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ βρέθηκε θετική στον ιό στη Νότια Ντακότα πριν παρευρεθεί στην εκδήλωση στο όρος Ράσμορ, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος. Ο ίδιος ο Τραμπ Τζούνιορ ήταν αρνητικός, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φωτογραφία του άρθρου προέρχεται από ανάρτηση συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ στο twitter, της Αμπιγκέηλ Μαρόν, η οποία την ανάρτησε με το μήνυμα «όρος Ρασμορ, βελτιωμένο».