Η κυβέρνηση του Τραμπ άλλαξε τον ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης τον περασμένο Απρίλιο αλλά αυτή η κίνηση ήρθε στην επιφάνεια μόλις τώρα, αναφέρει το ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας Independent.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενδοοικογενειακή βία μπορεί να θεωρηθεί μόνο ό,τι προκαλεί σωματική βλάβη, πράγμα που σημαίνει ότι άλλες μορφές βίας, όπως η ψυχολογική βία, ο καταναγκαστικός έλεγχος και η χειραγώγηση δεν εμπίπτουν πια σε ό,τι ορίζεται ως ενδοοικογενειακή βία.

«Έπαθα σοκ. Είναι αρκετά τρομακτικό το πόσο σιωπηλά συνέβη. Αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω. Αγωνιστήκαμε πολύ τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 και η αλλαγή του ορισμού μας πάει κυριολεκτικά πίσω σε άλλες εποχές, υποτιμώντας το τι σημαίνει πραγματικά ενδοοικογενειακή βία» τονίζει γυναίκα ακαδημαϊκός που εργάζεται εδώ και 17 χρόνια στο πεδίο των συγκεκριμένων δικαιωμάτων.  

Ο νέος ορισμός της κυβέρνησης Τραμπ  αναφέρει ότι, «σεξουαλική βία σημαίνει κάθε σεξουαλική πράξη που γίνεται χωρίς συναίνεση – όπως αυτή περιγράφεται στο ομοσπονδιακό, το εθιμικό ή το πολιτειακό δίκαιο – ακόμη και όταν το θύμα δεν έχει την ικανότητα να εκφράσει τη συναίνεσή του».

Σε αντίθεση με τον προϋπάρχοντα ορισμό που έλεγε ότι «σεξουαλική παρενόχληση είναι κάθε σεξουαλική επαφή ή συμπεριφορά που λαμβάνει χώρα χωρίς τη ρητή συναίνεση αυτού που συμμετέχει. Στον ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης εμπίπτουν σεξουαλικές πράξεις όπως η με τη βία σεξουαλική επαφή, ο με τη βία σοδομισμός, η κακοποίηση παιδιών, η αιμομιξία, η θωπεία και η απόπειρα βιασμού».

Η συρρίκνωση του ορισμού θα εμποδίσει τα θύματα από το να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τις οποίες χρειάζονται ενώ οι διώξεις για ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία θα μειωθούν και έτσι όλο και λιγότερα θύματα θα αναζητούν τελικά βοήθεια, την οποία όμως θα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Περίπου 43,5 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί «ψυχολογική επίθεση» από κάποιον σύντροφό τους στις ΗΠΑ, τονίζει το ρεπορτάζ, ενώ περισσότερες από τις μισές γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ έχουν δολοφονηθεί από τον σύντροφό τους.