Όπως δήλωσε ο ίδιος, το κόστος του χτισίματος του τείχους θα αναλάβουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, δεσμευόμενος πως «θα τους τα επιστρέψω αργότερα».
 
Ωστόσο, όπως τόνισε, η κατασκευή του τείχους θα ξεκινήσει σύντομα. «Το συντομότερο δυνατόν που μπορούμε» σημείωσε. «Θα έλεγα μέσα στους επόμενους μήνες. Ο σχεδιασμός του, σίγουρα, ξεκινάει άμεσα» συμπλήρωσε.

 
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται επίσης να προβεί τις επόμενες μέρες σε βήματα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις πως το κόστος του ξενοφοβικού έργου του θα αναλάβει να πληρώσει το Μεξικό, υποστήριξε πως αρχικά θα πληρώσουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, αλλά ισχυρίστηκε πως το χρήματα θα «επιστραφούν» από το Μεξικό μεταγενέστερα, από συναλλαγές που αναμένεται να κάνουν οι ΗΠΑ με τη γειτονική χώρα.