X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ο Τσιάρας ως πλασιέ αμφίβολων και χρυσών «πυλών απολύμανσης» για τα δικαστήρια

Στην αγορά «πύλης αυτόματης θερμομέτρησης και απολύμανσης» με το αδικαιολόγητο ποσό των 14.260 ευρώ για την είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης με απευθείας ανάθεση προχώρησε ο κ. Τσιάρας. Παρά την απόλυτα αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μηχανημάτων, καθώς και την παραίνεση του ΠΟΥ να μην χρησιμοποιούνται, ο υπουργός στοχεύει να επανδρωθούν με άλλα δέκα αντίστοιχα μηχανήματα τα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πίσω από τη νεοσύστατη εταιρεία των χρυσών «πυλών», ένας συντοπίτης του Κώστα Τσιάρα, ο οποίος φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον υπουργό.
George Vitsaras / SOOC
|

Χρυσές «πύλες απολύμανσης» ενός ημετέρου του οι οποίες έχουν θερμόμετρο και ψεκαστήρι και είναι απόλυτα αμφισβητούμενες ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους φαίνεται να στοχεύει να βάλει στις πόρτες των μεγάλων δικαστηρίων ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, με τους δικηγόρους, τους δικαστείς και εισαγγελείς να αντιδρούν.

Μάλιστα, η αρχή έγινε από την είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου εγκαταστάθηκε η πρώτη πύλη και, όπως αναφέρει η Διαύγεια, κόστισε 14.260 ευρώ.

Όπως ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών» η εταιρεία που με απευθείας ανάθεση πούλησε στο υπουργείο το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι η «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία», ενώ ο υπουργός στοχεύει να επανδρωθούν με άλλα δέκα αντίστοιχα μηχανήματα τα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Άγνωστο παραμένει αν θα αγοραστούν από το υπουργείο, που θα σημαίνει υπέρβαση του ποσού που προβλέπεται για απευθείας αναθέσεις, ή κάθε δικαστικό μέγαρο θα προχωρήσει στην αγορά με εκταμίευση του ποσού από αποθεματικό λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κατά την ίδια πηγή, μετά από έρευνα στα μητρώα των εταιρειών διαπιστώθηκε ότι η «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου 2020 από δυο εταίρους, ο ένας εκ των οποίων (Γ.Σ.) είναι συντοπίτης του Κώστα Τσιάρα, γεννημένος κι αυτός στην Καρδίτσα και φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον υπουργό.

«Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας με τα μεγαλεπήβολα σχέδια ήταν μόλις 10.000 ευρώ, από τα οποία μόνο 200 ευρώ είχε καταβάλει ο Καρδιτσιώτης Γ.Σ. Τον Ιούλιο η εταιρεία έκανε μία πρώτη τροποποίηση καταστατικού, προσθέτοντας στους σκοπούς της την παραγωγή/κατασκευή ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενώ τον Οκτώβριο με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να γιγαντώνεται άλλαξε ξανά καταστατικό και ο εταίρος που είχε βάλει τα 9.800 ευρώ πούλησε το μερίδιό του στον Καρδιτσιώτη συνιδρυτή Γ.Σ., ο οποίος ορίστηκε πλέον ως ο μοναδικός διαχειριστής της εταιρείας. Με 200 ευρώ μπήκε στην εταιρεία κι άλλος ένας εταίρος. Το γιατί ένας εταίρος δίνει τον Μάιο 9.800 ευρώ για να ιδρύσει μια εταιρεία πολλά υποσχόμενη και έξι μήνες μετά πουλάει στην ίδια τιμή το μερίδιό του και αποχωρεί είναι προφανώς θέμα των συνεταίρων αν και με τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν, μάλλον σοφά έπραξε. Γεγονός πάντως είναι ότι μια νεοσύστατη εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ ετοιμάζεται τώρα να πουλήσει στο Δημόσιο μηχανήματα αξίας 150.000 ευρώ! Αυτή είναι η δαιμόνια επιχειρηματικότητα των “ημετέρων” επί επιτελικού κράτους» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο ΠΟΥ και η επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης απέναντι στην «εγκυρότητα» των πυλών

Το συγκεκριμένο είδος μηχανημάτων εμφανίζεται να είναι αμφισβητούμενο ως προς τη λειτουργικότητα του τόσο από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όσο και την ελληνική. Μάλιστα, σχετικό επιστημονικό άρθρο έχει δημοσιευτεί στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα (gov.gr) υπό τον τίτλο «ΜΥΘΟΣ: Η λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας αδρανοποιεί τον ιό» που φιλοξενείται στη στήλη «Μύθοι για τον Covid 19».

Η τελευταία οδηγία του ΠΟΥ αναφορικά με τα μηχανήματα λέει ξεκάθαρα να μην χρησιμοποιούνται.

Ζήτημα προσωπικών δεδομένων

Η δικηγορική παράταξη «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» σχολιάζει την απόφαση του υπ. Δικαιοσύνης για πύλες απολύμανσης ως ένα διπλό σκάνδαλο: υγειονομικό και οικονομικό.

«Υγειονομικά, πρόκειται για ένα παντελώς έωλο κατασκεύασμα: ο ψεκασμός με τη μέθοδο της εκνέφωσης (σε ολόκληρο το σώμα, δηλαδή ακόμα και στο πρόσωπο!) ουδόλως αντιμετωπίζει τον COVID-19, ο οποίος συνιστά πάθηση του αναπνευστικού. Τουναντίον, ο ψεκασμός μπορεί να καταστεί υγειονομικά επικίνδυνος και να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες, δερματοπάθειες και άλλες επιπλοκές. Παρομοίως ανερμάτιστος είναι ο ισχυρισμός περί αντιμετώπισης του ιού με “υπεριώδη ακτινονοβολία UV”. Είναι εντυπωσιακό ότι στην κυβερνητική σελίδα για τον COVID-19, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί βαφτίζονται fake news, βλ το άρθρο του καθηγητή Επιδημιολογίας Θεοκλή Ζαούτη που αφορά ακριβώς την πύλη που έχει ήδη εγκατασταθεί στην είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης και που ο Υπουργός προωθεί για τα δικαστήρια της χώρας! Αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την υγεία των δικηγόρων που μπαινοβγαίνουν πολλές φορές τη μέρα από τις πύλες των δικαστηρίων η εγκατάσταση αυτών των μηχανημάτων» αναφέρει.

«Οικονομικά, πρόκειται για επανάληψη του φιάσκου του “Σκοιλ Ελικίκου” της τηλεκπαίδευσης, αφού, όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών, η εταιρεία που ανέλαβε την προμήθεια των δικαστηρίων με “πύλες απολύμανσης” δημιουργήθηκε προ μερικών μηνών και οι ιθύνοντές της συνδέονται με τον Υπουργό κ. Τσιάρα. Το κόστος της κάθε πύλης απολύμανσης είναι προκλητικό (14.260 ευρώ!), ποσό που φυσικά οριακά δικαιολογεί την απευθείας ανάθεση! Την ίδια στιγμή που τα χρήματα των φορολογούμενων κατασπαταλώνται με αυτόν τον τρόπο, οι δικηγόροι δεν έχουμε λάβει ακόμα την παραμικρή αποζημίωση από την κυβέρνηση εν μέσω λοκντάουν» προσθέτει.

Παράλληλα, θέτει ζήτημα προσωπικών δεδομένων. «Πέραν των δύο αυτών διαστάσεων, σοβαρό θέμα τίθεται και για τα προσωπικά δεδομένα των διερχομένων από τις συγκεκριμένες “πύλες”, αφού αυτές θα καταγράφουν και θα αποθηκεύουν τα πρόσωπα σε φωτογραφικό αρχείο».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις