Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το απόγευμα της Παρασκευής τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Το Σάββατο αναμένεται να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού «24/7», Η ΝΔ τονίζει πως είναι πλέον αργά για ουσιαστική ενημέρωση, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα συτναντήσει τον πρωθυπουργό. Το πρωί της Παρασκευής ο Α. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Π. Καμμένο προκειμένου να τον ενημερώσεις για τα όσα συζητήθηκαν στο Νταβός

Σε στάση αναμονής η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση που θα τηρήσουν, αφού πρώτα αξιολογήσουν την πρόταση της κυβέρνησης. «Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη τελική μας στάση. Θα αξιολογήσουμε το σύνολο της πρότασης, αν και όταν την φέρει η κυβέρνηση και διατυπωθεί επίσημα», ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα.

Παράλληλα, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός συνεχίζει τη μυστική διπλωματία και επιτέθηκε και στη ΝΔ. «Δυστυχώς, όπως φάνηκε, στη συνάντηση στο Νταβός, των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει την εν κρυπτώ διπλωματία, τη μυστική διπλωματία. Δεν ξέρουμε αν δεσμεύτηκε χωρίς να εξασφαλίσει δεσμεύσεις, υπονομεύοντας έτσι την όποια διαπραγμάτευση.ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν στην πλάτη του ελληνικού λαού και προσπαθούν να τον διχάσουν».

Τριγμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο

H κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαλόγου και προσέγγισης», όπως και το γεγονός των κινήσεων «καλής θέλησης» εκ μέρους του Ζ. Ζάεφ να ανακοινώσει την απόφασή του να μετονομασθούν το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο βασικός αυτοκινητόδρομος της χώρας του, που φέρουν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι ΑΝΕΛ έχουν κρατήσει αποστάσεις από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ξεκαθαρίσει πως είναι κάθετα αντίθετοι με το να περιληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ βουλευτές τους είχαν πάρει μέρος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη ο Νίκος Φίλης ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αποκλίνει από το κυβερνητικό αφήγημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε εθνικιστές και ακροδεξιούς όσους δεν προτιμούν να υπάρξει ο όρος «Μακεδονία», καθώς η περίληψη του στην ονομασία αποτελεί «πατριωτική λύση».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων. «Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων. Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός και είχε επισημάνει πως ο ίδιος και ο Ζάεφ «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε δεσμευτεί για αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο και στους αυτοκινητόδρομους, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα βήμα που «καταδεικνύει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος του γείτονά μας».